Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Megtorpant a balatoni ingatlanpiac, de az árak tovább emelkednek

Megtorpant a balatoni ingatlanpiac, de az árak tovább emelkednek

A Balatonnál is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, többek közt az ukrán háború, a választások és a drágulás miatt, az árak ugyanakkor tovább emelkednek

- közölte a Balla Ingatlan csütörtökön MTI-vel saját adatai alapján. Krausz Gábor, az ingatlanközvetítő siófoki irodájának szakmai vezetője a közlemény szerint kifejtette, a balatoni ingatlanpiacot most alapvetően a parti vagy part-közeli társasházak piaca határozza meg. Ebben a kategóriában az árak még mindig emelkednek.

A vevők elbizonytalanodását mutatja, hogy több alternatívát, olcsóbb ingatlanokat keresnek, akár a Balatontól 15-20 kilométeres távolságra található kisebb falvakban. Ennek hatására a falusi telkek és családi házak ára is emelkedésnek indult.

A keresett és jól árazott ingatlanok gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát, de kissé nőtt az eladáshoz szükséges idő. A kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt partmenti lakások, valamint a nyaralóövezetek kisebb ingatlanjai hamar gazdát cserélnek, más kategóriákban azonban még reális ár esetében is akár hat hónapra nyúlhat az értékesítési idő - tette hozzá.

Az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető a magas árak miatti megtorpanás. Siófokon például az induló négyzetméterárak a partmenti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak - jegyezte meg Krausz Gábor.

A Balla Ingatlan szerint hosszú távon még mindig kedvező befektetés egy balatoni ingatlan, annál is inkább, mert a bérleti piacon erős kereslet alakult ki, alig találni egy évre bérbe vehető ingatlant. Nincs igazán 150-200 ezer forint alatt hosszú távra kivehető lakás, kiadó házakból pedig még ilyen kínálat sincs, mivel mindenki nyaraltat - jelezték.

A Balla Ingatlan szakértője szerint rövidtávon arra lehet számítani, hogy az újépítésű ingatlanok nem lesznek olcsóbbak, az pedig kérdéses, hogy ilyen árak mellett hány új fejlesztés, építkezés indul. Várható a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása, a partközeli ingatlanok ára viszont már a csúcson, vagy annak közelében járhat - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.