Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2019. Szeptember 23. 11:34, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Az idén nyáron Csongrádon megrendezett XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen készült művekből nyílt kiállítás Szegeden, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék Fischer Galériájában.

A tárlatot Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze nyitotta meg Bedő Tamás Csongrád város polgármestere és Szentgyörgyi Pál Szeged MJV alpolgármestere köszöntő szavai után.

A tizenkilenc kiállító művész közel fele kötődik oktatóként vagy egykori hallgatóként a Rajz-Művészettörténet Tanszékhez, de akad közöttük a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító alkotó is.

„Bár eredetileg a „plein air” a szabadban való festést, a látvány hangulatának megörökítését jelenti, az 1974-ben alakult Csongrádi Művésztelep, majd ugyanezen a helyszínen közel 30 éve megszerveződő Plein Air Nemzetközi Alkotó Telep lényegében véve egy olyan természetközeli alkotó tábor, ahol a befutott művészek és a szárnyaik alá vett fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni.” – emelte ki Képiró Ágnes szakmai megnyitójában, hozzátéve, hogy bár a kiállított művek mindössze csekély hányada közvetíti a közvetlen tájélményt, mégis az alkotások frissessége hordozza magában a vidéki együttlét serkentő hatását.

Az október 12-ig megtekinthető kiállítás megnyitója egyben hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum és a Csongrádi Művésztelep, valamint az SZTE Rajz-Művészettörténet Tanszék egyre szorosabbá váló együttműködését, melynek egyik fontos eseménye lesz 2020 végén, az Alföldi Galériában megnyíló, a Csongrádi Művésztelep képzőművészeti gyűjteményéből válogatást bemutató tárlat.

Fotók: Ocskó Ferenc SZTE JGYPK

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 13. 14:41, hétfő | Helyi

Teljes útlezárás az 5-ös számú főúton

Személyi sérüléses baleset történt az 5-ös főút 151-es kilométerszelvényében, Szeged és Balástya között.

2020. Július 13. 14:37, hétfő | Helyi

Körözött Audi rendőrkézen

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök a spanyol hatóságok által körözött személyautót foglaltak le Csanádpalotánál.

2020. Július 13. 14:35, hétfő | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Július 13. 14:28, hétfő | Helyi

Hétfőn egy vágányon újraindult a vonatközlekedés Nagymaros és Szob között

Július 13-án, hétfőn Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – újraindul a vonatközlekedés.