Városlista
2020. március 30, hétfő - Zalán

Hírek

2019. Szeptember 23. 11:34, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Az idén nyáron Csongrádon megrendezett XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen készült művekből nyílt kiállítás Szegeden, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék Fischer Galériájában.

A tárlatot Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze nyitotta meg Bedő Tamás Csongrád város polgármestere és Szentgyörgyi Pál Szeged MJV alpolgármestere köszöntő szavai után.

A tizenkilenc kiállító művész közel fele kötődik oktatóként vagy egykori hallgatóként a Rajz-Művészettörténet Tanszékhez, de akad közöttük a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító alkotó is.

„Bár eredetileg a „plein air” a szabadban való festést, a látvány hangulatának megörökítését jelenti, az 1974-ben alakult Csongrádi Művésztelep, majd ugyanezen a helyszínen közel 30 éve megszerveződő Plein Air Nemzetközi Alkotó Telep lényegében véve egy olyan természetközeli alkotó tábor, ahol a befutott művészek és a szárnyaik alá vett fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni.” – emelte ki Képiró Ágnes szakmai megnyitójában, hozzátéve, hogy bár a kiállított művek mindössze csekély hányada közvetíti a közvetlen tájélményt, mégis az alkotások frissessége hordozza magában a vidéki együttlét serkentő hatását.

Az október 12-ig megtekinthető kiállítás megnyitója egyben hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum és a Csongrádi Művésztelep, valamint az SZTE Rajz-Művészettörténet Tanszék egyre szorosabbá váló együttműködését, melynek egyik fontos eseménye lesz 2020 végén, az Alföldi Galériában megnyíló, a Csongrádi Művésztelep képzőművészeti gyűjteményéből válogatást bemutató tárlat.

Fotók: Ocskó Ferenc SZTE JGYPK

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 27. 10:24, péntek | Helyi

Meghosszabbította a vasúttársaság a nemzetközi jegyek díjmentes visszatérítését

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START

2020. Március 27. 10:20, péntek | Helyi

A hétvégi óraátállítás néhány éjszakai belföldi és nemzetközi vonatot érint

Március 29-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja.

2020. Március 27. 10:18, péntek | Helyi

Tíz százalékos kedvezmény elektromos autót bérlő vasúti bérleteseknek

- Alternatíva a budapesti tömegközlekedés helyett -

2020. Március 27. 06:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.