Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 29. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megmenekül a BKV

Megmenekül a BKV

A kormány szerdai ülésén döntött, hogy a BKV 2012-ben lejárandó hitelállományával kapcsolatban elvi garanciát vállal, ha a főváros készfizető kezességet vállal a BKV hitelállományáért – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Ezzel a BKV 2012-es finanszírozása megoldódott – olvasható a közleményben. A középtávú fenntartható finanszírozási konstrukcióval kapcsolatos tárgyalásokat a kormány által kijelölt delegáció tovább folytatja a fővárossal – tették hozzá.

Ismert, Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester hétfőn, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének szünetében azt mondta, szerdán dönthet az állami garanciáról a kormány. Ezt a fővárosnak és nem a BKV-nak nyújtják, mivel a kormány jelezte, csak Budapestnek ad állami garanciát. A közgyűlés hétfői rendkívüli ülése ezért arról döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, illetve további ötmilliárd forint tulajdonosi támogatást nyújt a közlekedési cégnek.

Tarlós István akkor jelezte, hogy ezzel a lépéssel a BKV finanszírozási problémája a következő három évre megoldódik, a következő lépés a hosszú távú finanszírozás biztosítása lesz.

Köszönetnyilvánítás

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága szerdai közleményében köszönetet mondott a kormánynak a BKV teljes, 63,1 milliárdos, ez évben lejáró adósságállományára vállalt állami garancia miatt. Mint írták, a hitelező bankokkal az előzetes egyeztetések megtörténtek, így a BKV legsúlyosabb problémája megoldódik. A pénzintézetekkel való részletes megállapodás kidolgozása folyamatban van.

A Városháza jelezte azt is, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról jövő héten folytatja az egyeztetéseket Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, illetve Tarlós István főpolgármester.

Meglepő rugalmasság

A főpolgármester korábban arról is szólt, a bankok szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásával kapcsolatban, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.