Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 05. 14:49, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munká

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munká

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése, ahogy a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az orosz egészségügyi miniszterrel, Mihail Muraskóval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy az energetikai együttműködés a magyarországi ellátásbiztonság garanciája, és ez nem ideológiai vagy politikai, hanem kőkemény fizikai kérdés.

"Az új paksi atomerőmű jelenti a magyar ellátásbiztonság hosszú távú garanciáját, ezért Magyarország soha nem támogatott, és nem is fog támogatni egyetlenegy, nukleáris ipart sújtó, annak működését korlátozó szankciót sem" - szögezte le. A miniszter üdvözölte azt, hogy az európai uniós jóváhagyást követően megnyílt a lehetőség a paksi beruházás felgyorsítására, így meg is kezdődtek a résfalazási munkák, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése.

Emellett folyamatban van a kiviteli tervek véglegesítése a talajszilárdítás esetében is, mint ahogyan a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek és tervek véglegesítése is a tervezett menetrend szerint halad - tájékoztatott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az orosz kormány napokon belül elfogadja a pénzügyi szerződés módosítását, amelyet a módosított kivitelezési szerződés aláírása követhet.

"A lényeg tehát, hogy minden jogi munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy a paksi beruházást fel tudjuk gyorsítani" - jelentette ki.

"Minden olyan külföldi manővert, legyen az jogi vagy politikai, amely a paksi beruházás lassítására vagy akadályozására vonatkozik, szuverenitásunk elleni támadásként fogjuk kezelni a jövőben is" - húzta alá.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a talajkitermelés és a résfalazás már az építkezés része, hiszen fizikai munkák zajlanak. Továbbá tudatta azt is, hogy már a reaktortartály gyártása is folyamatban van.

"Ezek a munkák párhuzamosan zajlanak, és továbbra is azt gondolom, hogy a 2030-2031-es határidő tartását feladni nem szabad" - mondta.

"Minél előbb jön el az a pillanat, hogy elő tudjuk állítani a magyar villamosenergia-felhasználás minél nagyobb hányadát, annál előbb leszünk biztonságban" - mutatott rá.

"Tehát a magam részéről továbbra is ragaszkodom a 2030-31-es üzemkezdéshez, és ezt minden létező megbeszélésen a Roszatom vezetőinek is el szoktam mondani, akik, legalábbis eddig, nem tiltakoztak ez ellen" - tette hozzá.

A Roszatom az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismertette: a Paks II. Atomerőmű építési területén a projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE vállalat július 3-án megkezdte a létesítés első szakaszának munkálatait, ennek részeként elkezdődött a résfal építése.

Hangsúlyozták: a résfalazás az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyének megfelelően, azzal szoros összhangban zajlik. A résfal elkészülte és a talajszilárdítás után következik a munkagödör kialakítása, majd előkészítik az alapozást.

A közleményben ismertetik: a résfal egy méteres vastagságú vízzáró falazat, amelynek mélysége eléri a 32 métert kerülete pedig a 2,5 kilométert. Feladata, hogy megakadályozza a talajvíz beszivárgását a munkagödörbe, illetve a másik fontos funkciója a talajvíz változatlan szinten tartása a Paksi Atomerőmű blokkjai alatt. A résfalazással párhuzamosan zajlik a telephelyi segédépületek, a betonüzem, a raktárak, valamint az irodaépületek kivitelezése is.

A Roszatom emlékeztet: a Paks-2 Atomerőmű projekt a 2014. január 14-i orosz-magyar kormányközi megállapodás és a vonatkozó szerződések alapján valósul meg. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022 augusztusában adta ki a két új 3+ generációs VVER-1200-as blokk létesítési engedélyét. A létesítési engedély értelmében az új blokkok megfelelnek mind a magyar, mind az európai biztonsági előírásoknak.

A Paksi Atomerőmű új 5. és 6. blokkjának garantált üzemideje 60 év lesz - tájékoztatott a Roszatom.

Címkék: atomerőmű, paks, paks2

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.