Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 06. 07:22, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Megkezdődött a szegedi hadisírok felújítása

Megkezdődött a szegedi hadisírok felújítása

I. világháborús német és magyar hadisírok felújításában vesznek részt június elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének katonái.

A szegedi Bajai úti Református Temető Hősi parcellájában található I. világháborús német és magyar hadisírok felújítása a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség idei tervei között szerepelt. A német hadisírok új köveket kapnak a magyar hadisírokra a megtisztított régi kövek kerülnek vissza úgy, hogy mindegyiket egy betonágyba helyezik majd.

A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának felügyelete és támogatása mellett a Németországi Szövetségi Köztársaság Szövetségi Védelmi Erejének (Bundeswehr) tizenegy műszaki katonája érkezett hazánkba, hogy a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj tizenegy katonájával, illetve a feltöltés alatt álló Hadisírgondozó szakaszba tartozó hat, többségében Önkéntes Műveleti Tartalékossal közösen vegyen részt a felújítási munkálatokban.

Június 3-án, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában megtartott ünnepélyes zászlófelvonáson a felújításban érintett összes katona részt vett.

A munkák megkezdése előtt a szegedi városházán köszöntötte a katonákat dr. Herédi Edit, Szeged Megyei Jogú Város aljegyzője, aki beszédében kiemelte, hogy Szeged az első és második világháborúban elesett katonák, hősi halottak síremlékeit megfelelő módon gondozza. Hozzátette: „Köszönöm Önöknek azt a felajánlást és segítséget, amire az elkövetkező két hétben számíthatunk Önöktől."

A munkálatok - a gyors ismerkedést követően - még a délelőtt folyamán elkezdődtek és a sírokról elkezdték kiemelni a régi sírköveket.

A Hősi parcella ünnepélyes átadása 2014. június 13-án 10 órakor lesz.

(Fotó: Tisza Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.