Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Szeptember 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a bányászati koncessziós pályázatok elbírálása

Megkezdődött a bányászati koncessziós pályázatok elbírálása

Megkezdődött a bányászati koncessziós pályázatok elbírálása

A bányászati koncessziós felhívásokra határidőben beérkező összesen 17 pályázat mindegyike formailag érvényesnek minősült, a pályázatok értékelését a nemzeti fejlesztési miniszter által létrehozott minősítő bizottságok a benyújtástól számított kilencven napon belül elvégzik - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

A tárca közleményében felidézte, áprilisban jelentek meg a bányászati koncessziós felhívások szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Battonya-Pusztaföldvár Észak, Berettyóújfalu, Dány, Lakócsa, Mogyoród, Nagykáta, Ócsa, Püspökladány és Sellye területeken, a Dubicsány I.-szén bányatelken pedig barnakőszén feltárására és kitermelésére.

Sellye szénhidrogén-területre és Dubicsány szénterületre nem érkezett ajánlat - közölte az NFM.

A nemzeti fejlesztési miniszter a minősítő bizottságok javaslata alapján dönt a koncessziók megadásáról. Az értékelés részletes szempontrendszerét, a koncessziós tevékenységgel kapcsolatos eljárásokra vonatkozó szabályok megjelölését, a koncessziós szerződés tervezetének szövegét a pályázati kiírás tartalmazta.

A nemzetközi iparági gyakorlattal összhangban álló hazai bányászati koncessziós rendszer hozzájárul a hazai ásványvagyon fenntartható és gazdaságos hasznosításához - hangsúlyozta az NFM.

A fejlesztési tárca továbbra is olyan átlátható, kiegyensúlyozott, egyenlő elbánást biztosító és részvételre ösztönző pályázati feltételrendszert kíván alkalmazni, amely nagyban elősegíti az ágazati beruházásokat - fogalmazott közleményében a minisztérium, hozzátéve, hogy a befektetők hazai szénhidrogén koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése, a fokozódó verseny azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezet beruházási aktivitása alacsony.

A minisztérium a jövőben újabb szénhidrogén koncessziós pályázatok kiírását tervezi. Szén feltárására és kitermelésére, geotermikus energia kutatására irányuló pályázatot azonban csak megalapozott befektetői kezdeményezésre kíván meghirdetni - jelezték.

A minősítő bizottságok munkájának zavartalansága és a versenysemlegesség biztosítása érdekében a koncessziós pályázatokról további információ csak az értékelés lezárása után, az eredményhirdetést követően adható - hívta fel a figyelmet az NFM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.