Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 13. 09:29, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megkezdődött a Balaton vizének óvatos eresztése

Megkezdődött a Balaton vizének óvatos eresztése

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében hétfőn reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Hozzátették, a hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva, valamint a tó vízgyűjtőjén kialakult vízszintek figyelembevételével indult el a vízeresztés, amelynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg.

A Kaposon levonuló árhullám a Sió középső szakaszánál tart, ez is indokolttá teszi a többletvízkészlet óvatos leeresztését.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező - az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó - vízmennyiség után várhatóan tovább emelkedik a Balaton vízszintje - közölték. Az OVF megjegyezte, a tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt májusban jellemzően már néhány centimétert apadni szokott a vízszint. Idén azonban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt májusban 6 centimétert nőtt az átlagvízállás, majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel, így az idei nyári idény nem pusztán minimum 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdődik, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések kezdete, 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon. Nagyon ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert (ez a siófoki vízmércéhez viszonyított érték, a tó átlagmélysége 3,8 méter), ennek valószínűsége mindössze 10 százalék - áll a közleményben. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak is, hogy június első hetében a vízgyűjtőre a havi csapadékátlag 58 százaléka hullott.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvízelvezető-rendszere érzékeny a magas vízállásra. Egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő déli területeken - hívták fel a figyelmet. Hozzátették, mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, tekintettel arra is, hogy a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül.

Megjegyezték azt is, a megkezdett vízeresztés a folyamatban lévő "Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" elnevezésű KEHOP-projekt kiviteli munkálatait kismértékben hátráltathatja majd, de a vállalkozói szerződés tartalmazza a vízeresztés lehetőségét.

Címkék: balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk