Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 20. 12:08, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

A kilencedik sorozat ötödik kiadványa: régészeti írások a középkorról

Megjelent a Tornyai János Múzeum régészeti sorozatának kiadványa, a Korok, kultúrák, lelőhelyek 2022-2023. évi előadásainak tanulmánykötete. Az őszi-téli szemeszteren elhangzott négy referátum írott anyaga több mint száz oldalon, számos színes ábrával, fotóval és illusztrációval nyújt bepillantást Hódmezővásárhely középkori településszerkezetébe, a textilplombák izgalmas variációiba, az avar hadászat részleteibe, valamint kitekint Visegrád évezredes históriájára.

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közel egy évtizede szervezi meg népszerű régészeti estjeit, amelyeken ezidáig 31 előadó összesen 36 előadást tartott a múzeumban. A rendezvények térben és időben is nagyon széles spektrumot öleltek fel a kőkortól a kora újkorig, és szűkebb pátriánktól egészen távoli vidékekig – olvasható Csányi Viktor, a kötet szerkesztőjének előszavában. A múzeum régésze megjegyzi, hogy a Kincsek a szántásból kiállítás kísérőrendezvényeként útjára indult sorozat kezdetén talán senki nem gondolta, hogy ilyen hosszú életű és töretlen sikerű lesz a kezdeményezés, ami az évek alatt kiegészült és összekapcsolódott a kiadvánnyal. A most megjelent, a sorozat immár ötödik könyve hivatott továbbadni az utókornak a régészettudomány által megszerzett tudást, és felhívni a figyelmet nemzeti kincsünk egy pótolhatatlan örökségére – emeli ki az előszó szerzője.

A 2022. és 2023. évi előadásokhoz kapcsolódó kötetben részletes ismertető olvasható Hódmezővásárhely határának középkori régészeti lelőhelyeiről Csányi Viktor tanulmányában, az olvasó Mordovin Maxim írása nyomán elmélyedhet a középkori textilkereskedelem izgalmas világában, Buzás Gergely múzeumigazgató a római kortól a kora újkorig kalauzolja az olvasókat a visegrádi erődökben, várban és palotában, végül, de nem utolsósorban az avarok összetett harcmodorát veszi górcső alá Pintér-Nagy Katalin a 112 oldalas kiadványban.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti tanulmánykötet 2023. évi kiadványa a Tornyai János Múzeum oldalán online elérhető, míg a könyvet a péntek délutáni régészeti tárlatvezetésen vehetik kézbe a középkor emlékei iránt érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.