Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Augusztus 02. 15:27, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megindult a vasúti teherforgalom a Szeged, Röszke és az országhatár között

Megindult a vasúti teherforgalom a Szeged, Röszke és az országhatár között

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a MÁV beruházásában megvalósuló Szeged–Röszke vasútvonal felújítása. Elkészült a vasúti pálya, így augusztus 1-jén este megindulhattak a tehervonatok.

Ütemtervnek megfelelően halad a Szeged–Röszke (136-os) vasútvonal felújítása a MÁV beruházásában. Július végéig a teljes vonalon kiépítették a vasúti pályát, befejeződött a nagygépes munkavégzés. Az ütemtervnek megfelelően a vágányok, a váltók és a szükséges építmények is elkészültek. A tehervonat-forgalom elindításához és a határőrizeti, illetve vámvizsgálathoz szükséges konténerbázisokat is elhelyezték. Ennek köszönhetően augusztus 1-jén este – mintegy 30 évnyi szünet után – újra megindult a teherforgalom a vonalon. Az első áthaladó tehervonat a Rail Cargo Hungaria 20 kocsiból álló, 1103 tonnás szerelvénye volt, ami 40 darab, többféle árucikkel – többek között háztartási termékekkel, ruházati alapanyagokkal – rakott konténert szállított.

Augusztus 1-jétől átmenetileg ez a vonal biztosítja a Budapest–Kelebia vasútvonal teljes kizárással járó fejlesztési időszakában a tranzit áruforgalom kerülő útvonalát, az észak-déli tengely vasúti árufuvarozási közlekedését.

A felújítás teljes befejezéséig a hatóság csak korlátozott, éjszakai tehervonat-közlekedést engedélyezett, a tehervonatok tervezetten mindennap 18 és 8 óra között járhatnak. Az elmúlt években szünetelt a vasúti közlekedés a szakaszon, így sem az állomásoknál, sem a nyíltvonali szakaszokon lévő vasúti átkelőknél nem kellett vonatforgalommal számolni az áthaladásnál. Naponta átlagosan 10-12 tehervonat közlekedik majd, jövő októberig maximum 40-60 km/órával. A csökkentett sebesség miatt a készülő zajvédelmi berendezések elkészültéig is csak mérsékelt zajterhelésre kell számítani. A beruházás befejezéséig a MÁV kéri a vasútvonal térségében élő lakosság türelmét.

A szakaszon összesen 13 vasúti átkelőhely van, a beruházás teljes befejezéséig, 2023 őszéig, tervezik az összes átjáró fény- vagy fény- és félsorompós biztosításának kiépítését. Továbbá új biztosítóberendezés, távközlés létesül, átépülnek a keresztező és párhuzamos utak. Röszke állomás teljesen átalakul: új magasperon épül, valamint az akadálymentes megközelítés is biztosítva lesz, a peronokon új esőbeállókat is kialakítanak. Az új állomásépület mellett B+R és P+R parkolók segítik a könnyebb átszállást. Szeged-Szentmihály településrészen új, akadálymentes megálló létesül, szintén biciklis és autós parkolókkal. A fejlesztés összekapcsolódik a szerbiai oldalon, Horgostól Szabadkáig zajló felújítással. A tervezetten jövő ősszel újra megnyíló pálya elősegíti az interregionális kapcsolatokat Szeged, Szabadka és vonzáskörzetük között.

A vonalon 2015. óta szünetelt a járműforgalom, ezért a vasúttársaság kiemelten kéri a környék lakóit és az útátjárók használóit, hogy az újrainduló vonatközlekedés miatt az útátjárókban és a vasútvonal mentén fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A vonatforgalom újraindulásától fokozott figyelemmel kell az átjárókat megközelíteni, azokon áthajtani. Jelenleg önműködő fény- és félsorompóval biztosított Szeged-Rendező állomáson az 5 sz. és Szabadkai úti, a 43103 sz. és Tompai kapu úti vasúti átkelő.

Három nagyobb forgalmú átkelőnél az éjszakai vonatközlekedés ideje alatt jelzőőr fedezi az útátjárót, segítve a biztonságos közlekedést:

  • Röszke állomáson az 43302 sz. út és József Attila utca kereszteződésénél (Röszke bekötő út)
  • Szeged–Röszke közötti nyíltvonali szakaszon a 43101 sz. 5. sz. főútra vezető út (Szentmihálytelek bekötő út)
  • Röszke–Szabadka közötti nyíltvonali szakaszon a 4301 sz. út és I. körzet csatlakozásánál (Mórahalom bekötő út)

Alacsony forgalmú, még nem biztosított útátjáróknál fokozott figyelemmel kell közlekedni:

  • Röszke állomáson az 5 sz. főútra vezető dűlőút

Szeged-Rendező–Röszke közötti nyíltvonali útátjárók:

  • Czibula utca
  • Kiserdő sor
  • Gárdonyi Géza utca
  • Új élet utca
  • Harcos utca

A nem biztosított átkelőhelyeknél kiemelten fontos, hogy a vasúti átjáróra csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezető meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik, és a folyamatos áthaladás biztosított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.