Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Meghirdette középiskolásoknak szóló filmpályázatát a Fesztiválzenekar

Meghirdette középiskolásoknak szóló filmpályázatát a Fesztiválzenekar

Idén is meghirdette középiskolásoknak szóló filmpályázatát a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A gimnazisták a 2015/16-os évadban Sosztakovics Hamlet szvitjére készíthetik el kisfilmjeiket.

A Fesztiválzenekar öt éve minden évadban meghirdeti a Lásd, amit hallasz! filmversenyt kreatív középiskolások számára. A pályázaton részt vevő diákoknak egy adott zenemű szabadon választott tételére kell kisfilmet készíteniük, amelyet évről évre tekintélyes zsűri bírál el.

Az idei zsűri elnöke Ujj Mészáros Károly filmrendező, a Liza, a rókatündér rendezője és forgatókönyvírója lesz. A zsűri tagjai Takács-Nagy Gábor, a Budapesti Fesztiválzenekar vendégkarmestere, Szilágyi Fanni filmrendező, Duszka Péter vágó, Deák Zsuzsanna, a Daazo.com munkatársa és a Fesztiválzenekar muzsikusai.

A pályázaton egyénileg vagy csoportosan - maximum 5 fős csapatokat alkotva - lehet indulni. A film műfaja és technikája szabadon választott, kamera híján mobiltelefonnal vagy számítógépes animációs programmal is készülhet - olvasható a zenekar honlapján (www.bfz.hu).

A nevezési lapot november 13-ig kell beküldeni, a filmtervek beküldési határideje december 4., a kész filmek feltöltési határideje pedig 2016. február 17. A zsűri által legjobbnak ítélt filmeket a Budapesti Fesztiválzenekar 2016. február 26-án bemutatja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az est végén a zsűri itt hirdeti ki a verseny nyertesét, aki részt vehet a zenekar egyik nemzetközi turnéján.

A versenyen közönségdíjat is osztanak, amelyet a döntőn jelenlévők szavazatai alapján ítélnek oda. A pályázat szakmai partnere, a több ezer kortárs filmes alkotást bemutató Daazo.com is készül egy különdíjjal: a feltöltési határidő után a Daazo.com oldalán lehet majd szavazni a filmekre.

A gyerekek munkáját a korábbi években is olyan nagy nevű rendezők bírálták el, mint Jancsó Miklós, Hajdu Szabolcs, Török Ferenc és Mundruczó Kornél. A tavalyi verseny győztesei Párizsba, Bécsbe és Prágába kísérték el a Fesztiválzenekar muzsikusait; az élményeiket megörökítő kisfilm a YouTube-on, maga a győztes film - a Hullámvölgyek című videó - a Daazo.com-on látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.