Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 01. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Horvátországban

Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Horvátországban

Horvátországban meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozatok száma - derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből. A vendéglátósok a tilalom ellenére nyitásra készülnek.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 336 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 232 426-ot. Egy nap alatt 29 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 5027-re emelve. Kórházban 1275 beteget ápolnak, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2923.

Bár az országban heti és napi szinten is csökkent az újonnan fertőzöttek száma, a válságstáb a következő két hétben nem léptet életbe újabb enyhítéseket.

A vendéglátósok azonban egyre elégedetlenebbek a kialakult helyzettel. A pénzügyminisztérium adatai szerint a vendéglátóegységek forgalma decemberben 80 százalékkal esett vissza tavaly ugyanezen időszakhoz viszonyítva, és 11 ezer ember vesztette el munkáját. Zágrábban száz, országszerte ötezer kávézó és étterem tervezi, hogy a korlátozások ellenére tiltakozásul hétfőn kinyit.

A vendéglátósok országos egyesület türelemre intette a tulajdonosokat. Mint mondták, a járványügyi szabályok megszegéséért 20-tól 70 ezer kunáig (1-3 millió forint) terjedő pénzbírság is kiszabható, valamint három év börtönbüntetésre is ítélhetik a felelős személyeket.

Horvátországban a biztonsági intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásában merülnek ki, valamint november közepe óta zárva tartanak a vendéglátóhelyek. Csak a szállodák tarthatnak nyitva, de csak saját vendégeiknek szolgálhatnak fel ételt és italt.

A kávézók azt sérelmezik a leginkább, hogy míg a benzinkutak, pékségek és a trafikok is árusíthatnak kávét vagy meleg italt elvitelre, addig ők ezt nem tehetik meg.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 580-nal 166 401-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 13 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3503-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1053-an vannak kórházban, 165-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 17 244.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.