Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2020. Augusztus 18. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs

Megfigyelve mindhalálig

Megfigyelve mindhalálig

Kommunista bosszú négy évtizeddel később.

A kádári állambiztonsági szervek az 1956-ot követő megtorlások során képesek voltak akár negyven évvel korábban megtörtént események kapcsán is nyomozásokat indítani – erről Vincze Gábor, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történész-muzeológusa tartott előadást a tizenharmadik alkalommal megrendezett Történettudományi Találkozó nyitónapján, Hódmezővásárhelyen, a Mátyás utcai Olvasókörben. A szakember Kommunista bosszú négy évtizeddel később című előadásában két személy sorsán keresztül mutatta be, mit is kell érteni a parttalan kommunista bosszún.

Boga György még 1902-ben szerelt fel csendőrnek, és 1934-ben vonult nyugállományba. A Belügyminisztérium egyik, a volt csendőrök ügyeinek vizsgálatára létrehozott alosztálya – néhány veterán kommunista följelentése nyomán – 1959-ben az egykori csendőrt azzal gyanúsította meg, hogy a tanácsköztársaság bukása után, 1920-ban Makón kommunisták vallatásában, kínzásában vett részt.

A nyomozás során számos tanút hallgattak ki, csakhogy többségük – életkoránál fogva – csupán hallomásból értesült az akkori eseményekről. Végül 1960-ban bizonyítékok hiánya, valamint a gyanúsított magas életkora (akkor már 82 éves volt az egykori csendőr) miatt nem jutott vádemelésig az ügy. Ennek ellenére az idős Boga György megfigyelését tovább folytatták: az 1967-ben, 89 éves korában elhunyt személyi kartonját csak egy évvel később, 1968-ban zárta le az állambiztonság.

Vincze Gábor az egykori hivatásos tiszt, Hrabák István sorsát is bemutatta, aki 1919-ben a Nemzeti Hadsereg főhadnagyaként parancsra egy csendőrkülönítményt vezetett Szatymazra azzal a feladattal, hogy a tanácsköztársaság idején a környéken működött direktóriumok tagjait fogja el és kísértesse be Szegedre. Az akció során több kommunistát meggyilkoltak. Negyven évvel később Hrabákot azzal gyanúsították, majd vádolták meg, hogy részt vett kommunisták kivégzésében. A több tucat tanú vallomása ellentmondásos volt, a főhadnagy bűnösségét nem sikerült egyértelműen tisztázni. Ennek ellenére kötél általi halálra ítélték, amely ítéletet végre is hajtották.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 11:48, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2021. Március 02. 11:13, kedd | Helyi

Már két buszgyártó céggel kötött együttműködési megállapodást a MÁV

Az INTER Traction Electrics Kft-vel és a BM HEROS Zrt-vel kötött megállapodást a MÁV a napokban.

2021. Március 02. 11:08, kedd | Helyi

Valódi tartalom a hívószavak mögött: Partnerségben és értékközösségben a Highlights of Hungary és a KPMG

2021. február 25-én hirdették ki az idei Highlights of Hungary díjazottjait. A non-profit kezdeményezés kiemelt partnere az idén is a magyarországi KPMG.

2021. Március 02. 11:02, kedd | Helyi

A hétvégén 2000 tábla szeretetcsoki került családokhoz

A járványügyi helyzet miatt egyre több család anyagilag teljesen kimerülőben van.