Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Március 14. 12:04, kedd | Helyi
Forrás: Török Balázs

Megfelelő talaj, egészséges szobanövények: mire érdemes odafigyelni?

Megfelelő talaj, egészséges szobanövények: mire érdemes odafigyelni?

A szobanövények tartása nem ördöngösség. Csupán a növények igényeivel, pár fizikai alapvetéssel kell tisztában lenni.

Kiderül, ki figyelt fizika órán. Persze a józan ész sem hátrány. Adunk néhány tippet, hogyan tarthatjuk tovább életben frissen vásárolt szobanövényünket. A fő tényezők: jó talaj, okos locsolás, megfelelő távolság az ablaktól.

Szobanövényeket már a felvilágosodás kora óta gondozunk otthonunkban. Először az uralkodók és az arisztokrácia kiváltsága volt, majd a 20. században a polgárság körében is elterjedt a növények lakásban tartása. Ma már szinte bárhol megtalálhatóak, sokan mégsem tudjuk, hogyan neveljük őket, vagy éppenséggel mire érdemes odafigyelni gondozásuk során. Jelen cikkünkben a legalapvetőbb szempontokat – a talaj típusát, a vízigényt és a napsütés (a fény) mennyiségét – vesszük sorra.


Szobanövény, lakásod tiszta levegőjének a kulcsa

Lakásunk tiszta levegőjét és ezáltal az egészséges környezetet jól megválasztott szobanövényekkel is biztosíthatjuk. Ehhez adunk most néhány tippet!

A legfontosabb a szobanövényeknek a megfelelő trópusi földkeverék

Szobanövényeink többsége a trópusokról származik, így aztán trópusi körülményeket kell nekik biztosítani. Közéjük tartozik a futóka (Epipremnum fajok) és ennek ezüstös változata (Scindapsus), az anyósnyelv fajtái (Sansevieria fajok), a különböző filodendronok, a könnyező pálma klasszikus (Monstera deliciosa) és alternatív fajtái (pl. a Monstera Minima), a különféle pálmák, banánok, a sárkányfafélék (Dracéna-félék), valamint a legénypálma (Zamioculcas) és a zöldike (Chlorophytum) is. A lista azonban ennél sokkal hosszabb is lehetne.

Tipp: Hasznos, ha utánanézel növényeid pontos nevének, hisz még az üzletekben is gyakran összekeverik őket. Ahhoz, hogy ellenőrizhesd, hogyan gondozhatod őket megfelelően, ez elengedhetetlen!

Az említett növények hasonló környezeti feltételeket igényelnek. Egyiket sem érdemes klasszikus virágföldbe ültetni, ugyanis könnyen kirothadnak. Számukra a levegős, laza szerkezetű föld az ideális. Ilyen földeket a kertészetekben is kaphatunk, de akár otthon is kikeverhetjük a saját mixünket. Ehhez fogjunk egy poharat vagy edényt az egységnyi mennyiségek kimérésére, illetve egy nagy keverőtálat (lavórt vagy dobozt), amelyben a keveréket elkészíthetjük.


Érdemes speciális földet vásárolni, vagy saját magunknak kikeverni, mert a kerti virágföldben könnyen kirohadnak a szobanövények.

A keverékben három különböző funkciójú anyagot tudunk összekeverni, részben tetszőleges arányban. Egyharmad arányban használjunk kókuszrostot vagy apró szemű kókuszcsipszet, egyharmad részt tőzeget vagy valamilyen földkeveréket, végül pedig perlitet! (Tudatos kertészek a tőzeget elutasítják, mivel környezetkárosító a kitermelése.) A keverékhez kertészeti aktív szenet is adhatunk egyötöd vagy egyhatod részben. Ez egyrészt tápanyaggal látja el a növényt, másrészt védi a gombás és másfajta fertőzésektől is.

A kókuszrost vagy kókuszcsipsz – melyet orchideafölddel, vörösfenyőkéreggel is helyettesíthetünk – a nedvesség megtartására szolgál. Ezek az anyagok magukba zárják a nedvességet, ahonnan a növény fel tudja venni. Ezzel szemben a virágföld – ha nem keverjük az említett anyagok valamelyikével – rothadást idézhet elő a szobanövényeknél, mert apró szemcséi között megtartja a vizet. A szóban forgó növények őshonos talaja laza, kevésbé termékeny, átfolyik rajta a víz. A tőzeg valamelyest átmenet a kettő között, hatalmas nedvességet képes magába szívni, ugyanakkor tápanyagtartalma is van. A harmadik harmadunk, a perlit lukacsos vulkanikus eredetű anyag, amely levegőssé, lazává teszi a földet, nem engedi összetömörödni.

Íme a tökéletes recept a szobanövényeink földjének elkészítéséhez!

  • ⅙ virágföld (klasszikus, de ehelyett tőzeget is használhatunk)
  • ⅙ tőzeg
  • ⅙ kókuszrost
  • ⅙ kókuszcsipsz, orchideák számára fejlesztett keverék
  • ⅙ perlit (helyette használhatunk vermikulitot is)
  • ⅙ kertészeti szén, aktív szén

Tápozáshoz használhatjuk az Osmocote nevű terméket, amelyet minden talajtípus esetében mesterséges trágyaként alkalmaznak. Általában színes apró gyöngyökből álló keverékként forgalmazzák. Ezek fokozatosan engedik ki magukból a tápanyagokat, jellemzően 3–6 hónapon keresztül. Ezt sose keverjük folyékony tápoldatokkal, ugyanis a túltápozástól a növények könnyen kiéghetnek. Ugyancsak óvatosan járjunk el, ha házi komposztot használunk, hiszen különböző kórokozók, rovarok lehetnek benne, amelyek elpusztíthatják a növényt.

Figyelem! Az orchidea kivétel! Számára ez a keverék nem megfelelő! Emellett a kaktuszok és a pozsgások számára sem ideális.

A szobanövények locsolása

A szobanövények többsége túllocsolás vagy kiszáradás miatt pusztul el. Ez alól a kaktuszok és a legtöbb pozsgás kivétel. A probléma leggyakrabban a túlzott locsolás, ami ellen könnyen tudunk védekezni, ha a fenti trópusi földkeveréket használjuk trópusi szobanövényeink számára. Emellett ezeket a fajokat ne locsoljuk meg addig, ameddig a felső talajréteg ki nem szárad.

Mindenképpen kerüljük azokat a rutinokat, amelyek szerint valamennyi naponta vagy hetente egyszer kell locsolni! A vízszükséglet ugyanis nagyban függ attól, hogy mennyire napos helyen, milyen melegben, mennyire szeles helyen tartjuk a növényeket. De akár attól is, hogy mekkora cserépben nevelkednek. Minél nagyobb a földlabda, annál lassabban szárad ki. Szeles teraszon, vagy ha a nap közvetlenül süti a cserepet, szintén gyorsabban szomjazik meg a növény.

A kiszáradást odafigyeléssel tudjuk elkerülni. Ellenőrizzük gyakran szobanövényeinket, figyeljünk az időjárás változására, valamint – fűtési szezonban – a fűtőtestek hatásaira!

Szobanövények tartása teraszon és kertben

Ahogy javul az idő, úgy merül fel bennünk a kérdés, hogy mikor milyen szobanövényeket lehet kitenni a teraszra vagy akár kiültetni a kertbe. Emellett megnézzük, hogy mikor érdemes kiültetni a leandereket, és milyen igényei vannak a növénynek.

Szobanövények fényigénye

Ahogy a túl sok víz és a túl sok tápanyag, úgy a túl sok napfény is árthat a növényeknek. Különösen nyáron fontos odafigyelni arra, hogy dél körül az ablakban közvetlen napsütésnek kitett növények könnyen kiéghetnek, hősokkot kaphatnak.

Ezzel szemben a fénykedvelő növények, különösen a kényesebb fajok, nem fejlődnek vagy tönkre is mennek, ha a sötét lépcsőfordulóba vagy az ablaktól távol lévő sarokba helyezzük őket.

Mérd meg appokkal a fénymennyiséget!

A fény mennyiségét könnyen ellenőrizhetjük különböző applikációkkal. Erre ad lehetőséget az egyik angol nyelvű, telefonra is letölthető applikáció, a HPJ light meter app (Android) vagy a Lux meter (iOS). Ezek – ha nem is műszaki értelemben vett pontos értékeket adnak – lehetővé teszik, hogy összehasonlítsuk a fény mennyiségét a lakás és a kert különböző pontjain. Nyáron egy szabad ég alatt mért érték könnyen 50–100-szorosa is lehet egy világosnak gondolt ablakban mért értéknek; és akár 500–1000-szerese egy téli, borongós időben rögzítettnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.