Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2022. Június 27. 14:32, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megérkezett a 35. KISS

Megérkezett a 35. KISS

Már 35 KISS emeletes motorvonatot vett át a MÁV-START, a 35. járművet hétfőtől a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon utazók vehetik igénybe.

Ezek napi szinten öt elővárosi vonalon közlekednek, de akár Hegyeshalomig, vagy hétvégén Debrecenen át Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon. A nyári szezonban a Balatonnál is több hétvégi járatban fordul meg KISS.

Június 24-étől már 35 KISS teljesít szolgálatot a hazai vasútvonalakon, így a megrendelt 40 darabos flottából már csak öt szerelvényt vár a MÁV-START. Várhatóan december végéig ezek is megérkeznek a vasúttársasághoz.

Az átvett járművek napi szinten közlekednek a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon. Hétvégén a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is KISS motorvonat jár.

A tavalyi siker után május 16-tól újra emeletes vonattal is elérhető a Balaton, hétvégente és ünnepnapokon a Dunakanyar és Fonyód közötti oda-vissza közlekedő Jégmadár expresszvonatban. A főszezoni menetrend életbelépésével, június 18-tól emellett további vonatokban állított be KISS-t a vasúttársaság.

Ezeken a járatokon 12 darab kerékpár is szállítható, de a nyári szezonban érdemes olyan vonatot választani, mint például a Tópart és a Balaton InterCity-ket, ahol nagyobb kerékpárkapacitású kocsik közlekednek. A zsúfoltság elkerülése miatt a KISS vonattal közlekedő járatokra kötelező helyjegyet váltani, ha kétkerekűvel utazik valaki, akkor kerékpár helyjegyet is. A jegyek megválthatók elővételben a pénztárakban, az automatáknál és az online felületeken is.

Hétvégente összesen öt viszonylaton közlekednek a déli partra, illetve onnan a modern emeletes motorvonatok. Teljesen új KISS járat a Vitorlás expressz, amely a Budapest-Újszász-Szolnok (120a) vonalról viszi az utasokat Szolnokról indulva Újszász, Nagykáta, Sülysáp, Maglód, Ecser érintésével a déli parton át Fonyódig és délután vissza.

Szolnokról a Napfürdő expresszben szintén KISS motorvonattal utazhatunk a 100a vonalon, Cegléd, Albertirsa és Monoron át Siófokra.

Az ugyancsak emeletes vonattal közlekedő Panoráma expressz Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Szolnokról biztosít gyors eljutást Siófokra és vissza.

Vasárnap esténként Fonyódról indulva a déli partról szállítja haza az Budapestre utazókat az Esti csók nevű expresszvonat, ami Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig közlekedik, versenyképes 2 órás menetidőt biztosítva.

A Dömösi átkelésnél lévő lezárás miatt a szobi vonalról a Balatonhoz közlekedő Jégmadár expresszek utasainak is pótlóbusszal kell utazniuk az érintett szakaszon.

Szobról Fonyód felé

Reggel, Szobról a Jégmadár expressz pótlóbuszai a megszokott vonatinduláshoz képest 19 perccel korábban, 7:07-kor indulnak Kismaros felé (Márianosztrán megállnak 7:17-kor). A Szobról kerülő úton Kismarosra induló pótlóbuszokhoz Zebegényből 6:54-kor indul az átszállást biztosító csatlakozó pótlóbusz.

A Jégmadár expressz (18702) Nagymarosról a megszokott időben, 7:40-kor indul Fonyódra, Kismarosról 7:48-kor indul a Szob felől pótlóbusszal érkező utasok átszállása után.

Fonyódról Szob felé

Délután visszaútban a Jégmadár expressz (18703) a megszokott menetrend szerint közlekedik Fonyód és Nagymaros között.

Kismarosról csatlakozó pótlóbuszok indulnak 20:22-kor Szobra (Márianosztrán megállnak 20:47-kor), Szobra 20:57-kor érkeznek meg. Szobról 21:00-kor csatlakozó pótlóbusz indul Zebegény felé.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:53, vasárnap | Sport

Női kézilabda-vb - Elmaradt a bravúr, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott

A magyar válogatott 26-22-re kikapott a svéd csapattól a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében szombaton.

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben