Városlista
2022. november 27, vasárnap - Virgil

Hírek

2022. Június 27. 14:32, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megérkezett a 35. KISS

Megérkezett a 35. KISS

Már 35 KISS emeletes motorvonatot vett át a MÁV-START, a 35. járművet hétfőtől a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon utazók vehetik igénybe.

Ezek napi szinten öt elővárosi vonalon közlekednek, de akár Hegyeshalomig, vagy hétvégén Debrecenen át Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon. A nyári szezonban a Balatonnál is több hétvégi járatban fordul meg KISS.

Június 24-étől már 35 KISS teljesít szolgálatot a hazai vasútvonalakon, így a megrendelt 40 darabos flottából már csak öt szerelvényt vár a MÁV-START. Várhatóan december végéig ezek is megérkeznek a vasúttársasághoz.

Az átvett járművek napi szinten közlekednek a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon. Hétvégén a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is KISS motorvonat jár.

A tavalyi siker után május 16-tól újra emeletes vonattal is elérhető a Balaton, hétvégente és ünnepnapokon a Dunakanyar és Fonyód közötti oda-vissza közlekedő Jégmadár expresszvonatban. A főszezoni menetrend életbelépésével, június 18-tól emellett további vonatokban állított be KISS-t a vasúttársaság.

Ezeken a járatokon 12 darab kerékpár is szállítható, de a nyári szezonban érdemes olyan vonatot választani, mint például a Tópart és a Balaton InterCity-ket, ahol nagyobb kerékpárkapacitású kocsik közlekednek. A zsúfoltság elkerülése miatt a KISS vonattal közlekedő járatokra kötelező helyjegyet váltani, ha kétkerekűvel utazik valaki, akkor kerékpár helyjegyet is. A jegyek megválthatók elővételben a pénztárakban, az automatáknál és az online felületeken is.

Hétvégente összesen öt viszonylaton közlekednek a déli partra, illetve onnan a modern emeletes motorvonatok. Teljesen új KISS járat a Vitorlás expressz, amely a Budapest-Újszász-Szolnok (120a) vonalról viszi az utasokat Szolnokról indulva Újszász, Nagykáta, Sülysáp, Maglód, Ecser érintésével a déli parton át Fonyódig és délután vissza.

Szolnokról a Napfürdő expresszben szintén KISS motorvonattal utazhatunk a 100a vonalon, Cegléd, Albertirsa és Monoron át Siófokra.

Az ugyancsak emeletes vonattal közlekedő Panoráma expressz Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Szolnokról biztosít gyors eljutást Siófokra és vissza.

Vasárnap esténként Fonyódról indulva a déli partról szállítja haza az Budapestre utazókat az Esti csók nevű expresszvonat, ami Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig közlekedik, versenyképes 2 órás menetidőt biztosítva.

A Dömösi átkelésnél lévő lezárás miatt a szobi vonalról a Balatonhoz közlekedő Jégmadár expresszek utasainak is pótlóbusszal kell utazniuk az érintett szakaszon.

Szobról Fonyód felé

Reggel, Szobról a Jégmadár expressz pótlóbuszai a megszokott vonatinduláshoz képest 19 perccel korábban, 7:07-kor indulnak Kismaros felé (Márianosztrán megállnak 7:17-kor). A Szobról kerülő úton Kismarosra induló pótlóbuszokhoz Zebegényből 6:54-kor indul az átszállást biztosító csatlakozó pótlóbusz.

A Jégmadár expressz (18702) Nagymarosról a megszokott időben, 7:40-kor indul Fonyódra, Kismarosról 7:48-kor indul a Szob felől pótlóbusszal érkező utasok átszállása után.

Fonyódról Szob felé

Délután visszaútban a Jégmadár expressz (18703) a megszokott menetrend szerint közlekedik Fonyód és Nagymaros között.

Kismarosról csatlakozó pótlóbuszok indulnak 20:22-kor Szobra (Márianosztrán megállnak 20:47-kor), Szobra 20:57-kor érkeznek meg. Szobról 21:00-kor csatlakozó pótlóbusz indul Zebegény felé.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 22. 10:52, kedd | Helyi

Újítsuk fel Európát!

Az energiamegtakarítás közös érdek

2022. November 22. 10:49, kedd | Helyi

Saját nevelésű edző a Kosársuli kispadján

Saját nevelésű edző váltja Slobodan Kalinicet a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli kispadján.

2022. November 22. 10:43, kedd | Helyi

32 ország, 32 szerző, 32 kötet - Irodalmi vb a Csorba Győző Könyvtárban

Walt Whitman az USA és Erich Maria Remarque Németország színeiben már a csoportkörben összecsap, de vajon melyikük meccsel a szenegáli Mohamed Mbougar Sarr-ral, vagy a dél-koreai Kyung-sook Shin-nel?

2022. November 22. 10:12, kedd | Helyi

Focivébé – fenntarthatóság – 1:0

Katar 2010-ben, meglehetősen furcsa körülmények között, nyerte el a 2022-es FIFA labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.