Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 07. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Még egy érv a fast fashion ellen: ömlik a szemetünk Afrikába

Még egy érv a fast fashion ellen: ömlik a szemetünk Afrikába

Egy nemzetközi kutatás rávilágított, hogy a nyugati világ divatfüggősége, beleértve sajnos hazánkat is, komoly problémákhoz vezet más térségekben.

Bár az Európai Unióból néhány éve már erősen korlátozott a műanyag hulladék exportálása, rengeteg – már használhatatlan, szennyezett, szakadt – műszálas ruha hagyja el a kontinenst. Ezek közül évente 37 millió darab érkezik Kenyába: ez évente 17 ruhadarabot jelent minden kenyai számára, és ennek közel a fele már eleve hulladék.

A Tudatos Vásárlók cikkéből kiderül, hogy jelenleg a világon a textíliák több mint kétharmada (69%) műanyagból készül, és ez az arány 2030-ra várhatóan 73%-ra nő. Ennek megfelelően a Kenyába érkező hulladék ruhák nagy része is műanyag, mellyel a helyiek nem tudnak sok mindent kezdeni. Jellemzően elégetik vízmelegítéshez vagy főzéshez, de állítólag létezik egy direkt ilyen hulladékra szakosodott erőmű is a kelet-afrikai országban.

  • A szemét jellegű ruhákat exportáló EU-s országok toplistáján Magyarország az első négyben van.

A Clean Up Kenya és a Wildlight oknyomozó civil szervezet Kenyában interjúkat készített az emberekkel és bizonyítékokat gyűjtött a helyszínen, hogy kiderítse, mi történik a textilhulladékkal. Ha kíváncsi vagy az eredményeikre, és a döbbenetes valóságra, melyet a fejlett világ társadalmainak divatfüggősége okoz, olvasd el a Tudatos Vásárlók cikkét.

A témáról korábban a Greendex is részletesen írt, körüljárva a fast fashion kialakulásának történetét és jelenét, és azt, hogy milyen megoldási lehetőségeink vannak, ha változtatni szeretnénk a pazarló vásárlási szokásainkon, és egyben a ruhaiparon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.