Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 01. 17:03, kedd | Belföld
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

MÁV Szimfonikusok koncertje Kobayashi Ken-Ichiróval április 3-án

MÁV Szimfonikusok koncertje Kobayashi Ken-Ichiróval  április 3-án

Kobayashi Ken-Ichiro és a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián. Április 3-án, csütörtök este a legendás japán karmester, Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a zenekart a Zeneakadémia Nagytermében. A dirigens pontosan 40 évvel ezelőtt nyerte meg a M

Kobayashi Ken-Ichiro a magyar zeneértő közönség egyik kedvence azóta, hogy 1974-ben elnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének első díját, valamint a különdíjat. Nemzetközi karrierje ezzel a győzelemmel kezdődött, de Magyarországhoz a mai napig szoros szálak fűzik. Ferencsik János annak idején másodkarmesterként vette maga mellé, hogy az Állami Hangversenyzenekarnál fejleszthesse tudását, Ferencsik halála után pedig ő lett a zenekar vezető karmestere, majd zeneigazgatója. Akkoriban gyakran vezényelt más magyar zenekarokat is - különlegesen szívélyes viszony fűzte azonban a MÁV Szimfonikusokhoz. A karmesterversenyt követően több tucat koncertet dirigált a zenekar különböző sorozataiban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és az alapító jó hírnevét határainkon túl is.

Idén tavasszal nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte a Mester győzelmének 40. évfordulóját. Három hét leforgása alatt hét koncertet adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjét a különleges barátságra való tekintettel a MÁV Szimfonikus Zenekar rendezi a Zeneakadémia Nagytermében, este 7 órától.

A hangverseny műsorán a szimfonikus irodalom három rendkívül népszerű műve szerepel - Rossini: A sevillai borbély nyitánya, Kodály: Galántai táncok és Berlioz: Fantasztikus szimfónia című darabja. Különböző országokból származó szerzők különböző stílusú művei - mindegyik nehéz, de hálás feladat zenekar és karmester számára. A nagy érdeklődésre való tekintettel a 10 órakor kezdődő főpróba is nyilvános a közönség részére - 1000 forintos belépő fejében bárki megtekintheti Kobayashi Ken-Ichiro-t felkészülés közben. A művekből csak részletek hangzanak majd el, de a Mester tartalmas szórakozást ígér az érdeklődőknek.

Belépőt az InterTicket bármely jegyirodájában, illetve a www.jegy.hu oldalon lehet váltani.

Érkezés legkésőbb 9.45-ig!

A MÁV Szimfonikus Zenekarról

A zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak, amely azóta is legfőbb támogatója a csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.

Az elmúlt több mint hat évtized során számos világszerte elismert karmester – például Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Herbert Blomstedt vagy Irwin Hoffman - vezényelte koncertjeiket, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, vagy Vásáry Tamás.

A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték. Európa minden országában koncertezett már, de Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson is sikert aratott a zenekar. A MÁV Szimfonikusok kezdettől fogva sikeres közreműködői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar által jegyzett zenei maratonoknak is.

A zenekar kiemelkedő művészi munkásságáért 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat. 2013. augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.