Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 10. 15:10, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Mártély örök

Mártély örök

Fotószimpózium a Tisza holtág "festői" természeti világában.

Mártély immár több mint egy évszázada "örök" témát ad a hódmezővásárhelyi és a városhoz kötődő képzőművészeknek. Június második hetében tizenhat országosan elismert fotóművész alkot együtt a Tisza holtág partján a XIII. Vásárhelyi Fotószimpózium keretében. A fotográfusok egy hetes közös gondolkodásának célja Mártély "negatívon" és memóriakártyán" történő művészi megörökítése.


Az elmúlt tizenkét alkalommal nyolc kötelező és két "szabadon választott" témát jártak körül a fotószimpóziumokon alkotó neves fotóművészek, akik mintegy háromszáz felvételen keresztül mutatták be Hódmezővásárhely városának gazdag örökségét. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának művészei minden évben egy héten át az önkormányzat által javasolt tematika alapján készítik el fotósorozatukat. Az itt alkotó fotográfusok „messziről jött emberként” olyan részleteket fedeztetnek fel a város épített, szellemi és emberi kincseiben, amelyek mellett a „mindennapok rohanásában” elmenvén fel sem tűnik, hogy micsoda érték és szépség lakozik Vásárhelyen. – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója a szimpóziumok első tíz évét összegző kiállításon.

A "holtág partján" jelenleg tizenhat fotóművész alkot. Balla András, Berényi Gyula, Csordás Gábor, Dömötör Mihály, Fekete István, Gál András, Gránitz Miklós, H. Csongrády Márta, Herbst Rudolf, Kovács Kata, Kozák Albert, Módos Gábor, Németh Andrea, Süli István, Szél Ágnes és Vajda János most készülő felvételeit jövőre tekintethetik meg az érdeklődők Hódmezővásárhelyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.