Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. December 19. 16:45, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Márka, Bedeco és a Rákosi Mátyás Tanulmányi Érdemérem

Márka, Bedeco és a Rákosi Mátyás Tanulmányi Érdemérem

Megjelent az Emlékpont folyóiratának legújabb száma


A napokban jelent meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető legújabb száma, amelyben az államszocializmus kori Magyarország emblematikus ételeiről és italairól éppúgy olvashatnak tanulmányt az érdeklődők, mint a Rákosi Mátyás Tanulmányi Érdeméremről.

A napokban jelent meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető 2018. évi 3–4. száma. Az immár harmadik évfolyamát záró periodika legújabb darabjában az érdeklődők – más írások mellett – Tóth Eszter Zsófia, a VERITAS Történetkutató Intézet történésze tollából az államszocializmus kori Magyarország emblematikus ételeiről és italairól olvashatnak tanulmányt, míg Tóth Marcell, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára munkatársa a Rákosi Mátyás Tanulmányi Érdemérem történetét dolgozta fel.


Az Emlékpont legfrissebb kiadványába Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a kommunista állam és a katolikus egyház közötti 1948-as tárgyalásokról, Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője pedig Tildy Zoltán köztársasági elnök lemondtatásának körülményeiről írt.

– Az Emlékeztető hatodik, mintegy másfélszáz oldal terjedelmű számában tizennégy szerző munkája, tizenegy tanulmány és négy recenzió kapott helyet – mondta Miklós Péter, a folyóirat főszerkesztője, az Emlékpont vezetője és a Tornyai János Múzeum igazgatója, aki hozzátette: a kiadványban szereplő írások jelentős része az Emlékpont tavalyi és idei konferenciáin elhangzott előadások szerkesztett változata.

Miklós Péter az Emlékpont jövő évi kiadványairól szólva elmondta, hogy januárban újabb kötet kerül bemutatásra, mégpedig Kovács Imre Attila, az intézmény irodalmár munkatársa Juhász Nagy Vilmosról – a Vásárhely környéki kommunistaellenes mozgalom, a Fehér Gárda meghurcolt és bebörtönzött tagjáról – szóló kismonográfiája.

Az Emlékeztető 2018. évi 3–4. száma elérhető és ingyenesen letölthető az alábbi linkre kattintva:
http://www.emlekpont.hu/emlekezteto/Emlekezteto_2018_3_4.pdf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.