Városlista
2021. április 14, szerda - Tibor

Hírek

2021. Március 02. 11:13, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Már két buszgyártó céggel kötött együttműködési megállapodást a MÁV

Már két buszgyártó céggel kötött együttműködési megállapodást a MÁV

Az INTER Traction Electrics Kft-vel és a BM HEROS Zrt-vel kötött megállapodást a MÁV a napokban.

Ennek célja, hogy az abban résztvevők kiaknázzák a digitalizációban és az automatizálásban rejlő előnyöket, kihasználják a szinergiákat. Továbbá közös, összehangolt lépéseket tesznek annak érdekében, hogy Magyarország versenyelőnyét növelve egy jól képzett és az IPAR 4.0 kihívásoknak is megfelelő infrastruktúrával rendelkező gazdasági környezetet hozzanak létre, valamint az ehhez szükséges fejlesztések szakmai tartalmának összehangolására intézményes kereteket létesítenek. A jövőben további hasonló együttműködések megkötését is tervezi a MÁV.

Még 2020-ban csatlakozott a magyar vasútgyártás az IPAR 4.0 fejlesztési irányhoz. A MÁV célul tűzte ki, hogy a kognitív (öntanuló) gyártási környezet kialakítása révén a gyártási költségeket tovább csökkenti. A projektötlet által megvalósítandó kutatás-fejlesztési célkitűzés az IPAR 4.0 része, amely egy olyan öntanuló mesterséges intelligencia alapú termelési környezetet vizionál, melyben a Szolnoki Járműjavítóra egyedileg fejlesztett gyártó- és vezérlő berendezések saját maguk hangolják össze és szervezik meg a működésüket - emberi beavatkozás nélkül. Ez a jelenlegi manuális úton történő vasúti járműgyártást mind mennyiségben, mind minőségben és hatékonyságban nagyságrendekkel felülmúlja.

A két buszgyártó társasággal kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően az IPAR 4.0 fejlesztési iránnyal összehangban a vasúttársaság a Szolnoki Járműjavító jövőbeni szerepét kívánja növelni.

A megállapodás értelmében az INTER Traction Electrics Kft. (ITE Kft.) és a BM HEROS Zrt. szándékában áll, hogy az általuk gyártott autóbusz-kocsiszekrények, illetve járművek vonatkozásában a vasúttársasággal egy jövőbeni üzleti együttműködési rendszert alakítson ki a gyártási folyamat modernizálása érdekében. Ennek érdekében a MÁV a Szolnoki Járműjavítóba tervezett IC+ robotizált gyártósor kialakításakor figyelembe fogja venni, hogy az ITE Kft. által gyártott autóbuszok kocsiszekrényváz főelemei, valamint a BM HEROS Zrt. által készített járművek itt is gyárthatók legyenek.

A MÁV további buszgyártó társaságokkal is hasonló együttműködési megállapodások megkötését tervezi. Már zajlanak az ezekkel kapcsolatos előkészítő egyeztetések.

A MÁV-Volán-csoport kiemelt célja a városi, regionális és helyközi közösségi közlekedés fejlesztése, a szolgáltatások összekapcsolása, hosszútávon egységes, utasbarát, környezettudatos és költséghatékony közösségi közlekedés létrehozása.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 13. 15:47, kedd | Helyi

Bohócdoktorok finomságokkal segítik covid osztályokon küzdőket

A lelkes bohócdoktor csapat élelemmel, fertőtlenítőszerekkel, nassolnivalókkal megtömött csomagokat juttatnak a covid frontvonalon életünk megmentéséért küzdő egészségügyis hősöknek.

2021. Április 09. 11:41, péntek | Helyi

Az áprilisi menetrendmódosítással új dunántúli összeköttetések és a hazai turizmus fellendülését segítő újdonságok is érkeznek

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon.

2021. Április 07. 12:07, szerda | Helyi

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV területeit érintő illegális szemétlerakás szempontjából a Budapest XIV. kerület Francia út országosan az egyik legfertőzöttebb helyszín.

2021. Április 07. 12:03, szerda | Helyi

A klímaváltozás zöld ügyből üzleti rizikóvá vált

Ma már nem kérdés a világ vezető vállalatai számára, hogy a klímakatasztrófa elkerülése az egyik legfontosabb cél, mivel egyszerre veszélyezteti az ökoszisztémát és a jelenlegi gazdasági, társadalmi stabilitást.