Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 30. 10:09, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban

Fosztóka címmel szervezett családi programot a hétvégén az Erzsébeti úton, a Papi-féle szélmalomnál a Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

Ennek keretében nyílt meg a molnárház kamrájában az Életörlők című malomtörténeti tárlat, amelyet Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója mutatott be.
A látogatók a különféle malom-típusokat bemutató maketteken keresztül ismerhetik meg a vidékünkön „élet”-nek is nevezett gabona őrlésének múltját, a szárazmalom, a hajómalom és a szélmalom szerkezeti és technológiai sajátosságait, valamint kulturális jelentőségüket.

A határon átnyúló pályázati projekt keretében létrejött kiállítás teszi egésszé azt a képet, melyet a Tornyai János Múzeum erzsébeti népi kiállítóhelyén ismerhetnek meg a látogatók a szélmalmokról és más, hazánkban használatos malom-típusokról. Az 1856-ban Csánki Bálint molnár által épített malomban a 20. században a kenyérgabonák mellett takarmánynak szánt kukoricát is daráltak, így a tanyaudvar kiváló helyszínt jelentett a kukoricafosztás évszázados hagyományának, közösségi élményének felelevenítésére is.

A programot közel háromszázan keresték fel, finom volt a puliszkás és kukoricagombócos ételkóstoló, a hangulatos népi muzsikáról Szakáll László, Tószegi Ferenc és barátaik gondoskodtak.

Felléptek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ gyermek néptánccsoportjai Tápainé Mariann irányításával, az a kukorica fosztásának és darálásának technikáját Papp József daráló gyűjtőtől ismerhették meg a látogatók, s a gyerekek csuhéból készíthettek virágokat a BFMK munkatársai, Somogyi Rózsa és Selmeczi-Tóth Andrea vezetésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni