Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 29. 18:19, vasárnap | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Magyarságról a magyarságért - Csete György és Csete Ildikó kiállítása Hódmezővásárhelyen

Magyarságról a magyarságért - Csete György és Csete Ildikó kiállítása Hódmezővásárhelyen

Csete György és Csete Ildikó kiállítása az Alföldi Galériában március 29-én nyílik..

Az orfűi Forrásháztól Debrecen-Tégláskert református templomáig huszonöt fotón és maketten keresztül mutatja be Csete György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima-díjas építészmérnök a környezetünkből és a magyarság hagyományaiból táplálkozó munkásságát a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában március 29-én nyíló kiállításán.

Felesége Csete Ildikó textilművész a magyar kultúra jellemző motívumait és írásos emlékeit feldolgozó textíliáit tárja a látogatók elé. A művészházaspár munkásságát Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Finta József Kossuth-díjas építész méltatja a vasárnapi megnyitón.

A szentesi születésű Csete György (1937), akit az elmúlt évben a Magyar Művészeti Akadémia a Nemzet Művésze díjjal ismert el, a magyar organikus építészet egyik elindítója, Lechner Ödön és Kós Károly örökségének folytatója. Épületeiben fellehetőek a magyar népi sajátosságok, valamint az ember és a természet egysége. Első jelentős munkája az orfűi Forrásház (1970-74), az organikus építészeti irányzat titokban épült megnyilvánulása, melynek nemcsak művészi fotóját, hanem fából készült makettjét is megcsodálhatják az életműtárlat látogatói. Csete templomait Halászteleken, Ópusztaszeren és Beremenden barátjával Dulánszky Jenő statikussal és feleségével, Csete Ildikó iparművésszel közösen tervezte. Legjelentősebb alkotásának Debrecen-Tégláskert református templomát tartják. A 2005-ben felszentelt templom felidézi Erdély faszerkezetes építészetét. Csete György iskolateremtő építészeti munkássága mellett figyelemre méltó publicisztikai tevékenységet és jelentős közéleti szerepet is vállalt.

Csete Ildikó (1940) textiltervező szintén a magyar kultúra ősi motívumaiból meríti ihletését. A népművészet formavilágának felhasználásával készít használati tárgyakat, gyermekjátékokat, ruhákat, terítékeket és függönyöket. Munkáiban, például az Ómagyar Mária-siralommal, a Szent István intelmeinek rovásírásos megjelenítéseivel, a Halotti beszéd és könyörgés vásznaival a nemzet mitológiáját kutatja és a magyar civilizáció örökségének állít emléket. Az Alföldi Galériában látható kiállításon Csete Ildikó fali textiljei, függönyei, oltárterítői és egyedi alkotásai segítenek megtalálni és erősíteni nemzeti tudatunkat.

Hódmezővásárhely környékén a Hód-tavi csata emlékkápolnája és számos mártélyi épület, emlékhely viseli a művészházaspár keze nyomát. Csete Ildikó textilművész és Csete György építész munkásságát Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Finta József Kossuth-díjas építész méltatja március 29-én, vasárnap kezdődő "Virágvasárnap együtt mindnyájan" című ünnepségen. A megnyitón közreműködik a Bethlen Gábor Református Gimnázium Énekkara, Csorba Emese vezényletével. A művészházaspár tárlata május 23-áig tekinthető meg Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.