Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 24. 07:07, szerda | Belföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Magyarország októbertől 4,2 milliárd köbméter orosz gázt vásárol egy évre

Magyarország októbertől 4,2 milliárd köbméter orosz gázt vásárol egy évre

Megszületett a kereskedelmi megállapodás arról, hogy az idén október és jövő október között összesen 4,2 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország a Gazpromtól

- mondta a Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

"Megkezdjük a kereskedelmi tárgyalásokat a jövő év őszétől kezdődő időszakról. A mi célkitűzésünk az, hogy egy háromszor ötéves hosszútávú megállapodást tudjunk kötni, amelyből minden ötödik év végén ki lehet szállni. Ez biztosítja a hosszú távú ellátásunkat és biztosítja azt is, hogy ha közben adódnak jobb lehetőségek, vagy változik a nemzetközi energiapiac, akkor újra lehessen tárgyalni a megállapodást, vagy ki lehessen abból szállni" - fogalmazott.

A tárcavezető elmondta, hogy nyáron Magyarország 2 milliárd köbméternyi betárolható gázt vásárol, amelynek szállítása már meg is kezdődött. Szavai szerint a szállítások mennyiségéről szóló tárgyalások mellett jól áll a szállítási útvonalak bővítése is, mert a Török Áramlat gázvezeték megépítésének köszönhetően jövő év októberétől délről is lehet majd gázt vásárolni.

"Minden magyarországi döntés megszületett annak érdekében, hogy a szerb-magyar határt és a magyar nemzeti gázvezeték-rendszert egy 15 kilométeres vezetékkel kössük össze, ennek a tervezése már meg is kezdődött. Ez pedig jövő év októberétől 6 milliárd köbméternyi gáz magyarországi érkezését teszi lehetővé délről" - mondta.

Közölte, hogy az űrkutatási együttműködés fejlesztés tekintetében a politikai szándék mindkét oldalról egyértelmű.

"Az orosz-magyar együttműködésben szeretnénk folytani azt a három nagy kutatási projektet, amelyben magyar cégek, ipari vállalatok és tudósok technológiai hozzájárulása már most is komoly mértékű. Az elkövetkezendő négy-öt évben ezek a technológiai fejlesztések elérnek odáig, hogy ezeket a műszereket fel lehet majd vinni kutatási céllal a nemzetközi űrállomásra. Egyértelműen az a célunk, hogy ezeket a műszereket a Nemzetközi Űrállomásra eljuttató csapatban legyen magyar kutató űrhajós is" - hangsúlyozta Szijjártó.



Rámutatott, hogy új lehetőséget nyithat meg a kétoldalú együttműködésben a koronavírussal szembeni oltóanyag és terápia kutatása iránti törekvés, mert mindkét ország sikeresen védekezik a járvány ellen. Emlékeztetett rá, hogy az egészségügy, főleg a gyógyszeripar területén a kapcsolatok a két ország között eddig is rendkívül fejlettek voltak, a magyar export több mint egyötöde gyógyszeripari termékekből áll.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Richter, amely egy több 100 millió eurós gyártóbázissal van jelen Oroszországban, meg tudta tartani piaci részesedését a válság alatt, és további 15 millió eurónyi beruházást tervez. Elmondta, hogy magyar orvosi műszereket gyártó vállalat is tevékenykedik már az orosz piacon.

Szijjártó keddi moszkvai tárgyalópartnerei között szerepelt Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Mihail Murasko egészségügyi miniszter, a magyar-orosz kormányközi bizottság új orosz társelnöke, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter, Alekszandr Valentyinovics Novak energetikai miniszter, valamint a Transmashholding vezérigazgatója, Kirill Lipa és a cég elnöke, Andrej Bokarjev.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.