Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 20. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Magyarország az európai középmezőnyben van a fertőzöttség terén

Magyarország az európai középmezőnyben van a fertőzöttség terén

Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elemzése alapján az európai középmezőnyben van a fertőzöttek és az elhunytak számát tekintve

- mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Müller Cecília hozzátette: Magyarország az egymillió lakosra számított fertőzöttségben az Európai Unió 27 tagállama közül a 10., míg az elhunytak számát nézve a 14. helyen áll.

Európa- és vilgászerte emelkedőben van a fertőzöttek száma, és ez alól Magyarország sem kivétel - tette hozzá.

A szakember kérdésre válaszolva azt mondta, a gyerekeknek nem kell maszkot viselniük az iskolában, mivel az rendkívüli többletterhet róna rájuk, és nem is elvárható, hogy azt helyesen használják 6-8 órán keresztül.

Az iskolákra hozott szabályok továbbra is érvényesek, az épületen belül is kerülni kell a csoportosulásokat, fontos a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet-mérés - mondta.

Müller Cecília közölte, az operatív törzs döntése értelmében jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában van rendkívüli szünet, 117 osztályban és 15 iskolában digitális tanrendben tanulnak a diákok.

Közölte: új diagnosztikai lehetőséget jelentenek az antigéntesztek, amelyek a PCR-tesztekhez hasonlóan az aktuális fertőzöttséget mutatják ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint az antigéntesztek eredménye egybeesik a PCR-tesztekével - mondta.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy az, aki felépült a koronavírus-fertőzésből, az orvos gyógyultnak nyilvánította, megkaphatja az influenza elleni védőoltást. Továbbra is azt ajánlja, hogy a krónikus betegséggel élők és az idősek mindenképpen kérjék a védőoltást.

Jelezte, további influenza elleni oltóanyag szereztek be, hogy mindenki hozzájusson a vakcinához.

A halottak napi temetőlátogatásokról elmondta, az általános higiéniai és magatartási szabályokat kell betartani ekkor is. Ajánlatos kerülni a tömeget, és ha sokan vannak egy-egy sírkertben, temetőben, érdemes maszkot viselni - tette hozzá.

A járványügyi adatokat ismertetve Müller Cecília elmondta, 1478 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt napon, 31 ember meghalt a vírus okozta szövődményekbe. Kórházban 1896 beteget ápolnak, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Arra a kérdésre, hogy a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan épülnek fel, az országos tisztifőorvos azt mondta, a gyógyítás lehetőségei nagyban megnövekedtek a tavaszi időszakhoz képest.

A Szent László-kórház adatait ismertetve elmondta, a gépi lélegeztetésre szoruló betegek fele lekerülni a gépről, és meg is gyógyul.

"Ez egy nemzetközleg is elismert arány" - tette hozzá.

Müller Cecília kitért arra is, hogy szociális és egészségügyi dolgozó a fertőzöttsége után csak két negatív PCR-teszttel állhat újra munkába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.