Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 18. 19:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Fotó és szöveg: Dósa Eszter őrmester

Magyar - Román együttműködés

Magyar - Román együttműködés

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását tartották Aradon és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj képviselői 2016. december 12. és 13. között Aradon, egy munkaértekezleten folytatták - az elmúlt időszak tapasztalatainak beépítésével - a zászlóalj Hatályos Műveleti Utasításának átdolgozását.

A konferencia befejezése után megtartották a parancsnokváltási ünnepséget, amelyen a parancsnoki beosztást Schleisz Ferenc őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj megbízott parancsnoka átvette Claudiu Topor alezredestől, a 191. “Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj parancsnokától. Az ünnepségen részt vettek Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, és Iulian Berdilă ezredes, a 81. “General Grigore Bălan” Gépesített Dandár parancsnoka mellett Arad város egyenruhás szervezeteinek vezetői, illetve a városi és megyei önkormányzat vezetői. A két dandárparancsnok egyöntetűen hangsúlyozta, hogy a zászlóalj fennállása alatt megtartott tizenhárom gyakorlat alatt a zászlóalj katonái többször bizonyították: képesek közösen feladatokat tervezni és kivitelezni, amely igazán egy közös missziós feladatban teljesedhetne ki.

A december 15.-én Hódmezővásárhelyen megtartott ünnepélyes parancsnoki beosztás átadás-átvételén a nemzeti himnuszok elhangzása után ismertették a megállapodás alapjait: a közös parancsnokságból álló zászlóalj azonos erősségű haderőkkel és alegységekkel működik közre békefenntartó-, humanitárius feladat vagy közös gyakorlat esetén.

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Iulian Berdilă ezredes beszédükben emlékeztek meg a közel húsz éves magyar - román katonai együttműködésről és elmondták, hogy a világ számos pontján végrehajtott külföldi missziókból szerzett tapasztalatokat felhasználva egyre erősebb és felkészültebb katonákból áll a Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj. Lippai ezredes beszédében hangsúlyozta: “A parancsnoki beosztás átadás-átvétele nem egy időszak lezárását jelenti, sokkal inkább egy mérföldkő a közös zászlóalj életében, amely a közös együttműködést szimbolizálja.”

A két hadsereg együttműködése több mint tizennyolc évre nyúlik vissza: Magyarország és Románia 1998. március 20.-án Budapesten állapodott meg egy közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról, amelyet a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása vezérelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.