Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 28. 10:25, kedd | Helyi
Forrás: Szöveg: Horváth Gábor hadnagy

Magyar katonák az Allied Spirit VI gyakorlaton

Magyar katonák az Allied Spirit VI gyakorlaton

Félidejéhez érkezett a március elején kezdődött Allied Spirit VI gyakorlat.

A Németországban található, hohenfelsi amerikai katonai bázison, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának 69 katonája - Schleisz Ferenc őrnagy, zászlóaljparancsnok vezetésével - modulelemekkel kiegészítve hajtja végre feladatait.

A tíz nemzet részvételével zajló gyakorlaton a magyar zászlóaljnak - a lett dandár vezetése alatt - a virtuális térben kell végrehajtania a nagy intenzitású műveleteket, beleértve a hibrid és konvencionális műveletek széles spektrumát is. A számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlat több ponton is összekapcsolódik a terepen végrehajtott feladatokkal, ahova a dandár valós végrehajtó manővererői települtek ki.

A gyakorlat céljai között szerepel a közös műveleti helyzetkép kialakítása, valamint a tervezési eljárások, különösen a katonai döntéshozatali folyamat gyakorlása, valamint az, hogy miként képes a zászlóalj az alárendeltségében lévő vagy a feladat végrehajtása során megerősítésként kapott felderítő, tűz- és légi támogató eszközöket alkalmazni a műveletek során.

A gyakorlatra történő felkészülés időszakában a zászlóaljtörzs kidolgozta a saját harcparancsát, és az alegységek is végrehajtották a saját tervezési eljárásukat, s megkezdték a virtuális térben való felkészülést. A tervezési folyamat végrehajtását követően a lett dandárparancsnok részt vett a zászlóalj által tervezett és levezetett zászlóaljszintű összfegyvernemi begyakorláson. A dandárparancsnok ismételten megerősítette azt a szándékát, hogy a magyar fél - annak ellenére, hogy csak virtuális térben hajtja végre feladatait – fontos szerepet fog kapni a manőverek során. Hangsúlyozta, hogy a zászlóalj által végrehajtandó ellenlökés kiemelt feladat a dandár többi harcoló alegységének tehermentesítése miatt.
A gyakorlat során kiemelt figyelmet kap a műveleti területen található civil környezet és az ott található kormányzati, és nem kormányzati szervezetekkel való együttműködés, amelynek monitorozását, folyamatos értékelését a zászlóalj CIMIC-tisztje, Molnár Dénes főhadnagy végzi.

A napokban megrendezett VIP-napon dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka tett látogatást a zászlóalj harcálláspontján, és köszönetét fejezte ki az eddigi eredményes munkáért. Az elöljáró lett dandárparancsnok, Ilmars-Atis Lejins ezredes, valamint az amerikai megfigyelő-értékelő csoport vezetője, Hayes alezredes is elismerően nyilatkozott az eddig végrehajtott feladatokról.

(Fotó: Molnár Dénes főhadnagy és Szabados Szilveszter főtörzsőrmester)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.