Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2018. Október 02. 13:54, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Magyar hadifogolysorsokat ismertek meg a vásárhelyi diákok

Magyar hadifogolysorsokat ismertek meg a vásárhelyi diákok

Ingyenes tárlatvezetéssel várta a hódmezővásárhelyi iskolákat az Emlékpont az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a Nagy Háborúban című nemzetközi multimédiás kiállításon.

Az elmúlt hét folyamán hat iskolai csoport ismerte meg Margittai Gábor és Major Anita tárlatán keresztül a világ valamennyi kontinensére elkerülő magyar hadifoglyok történeteit.

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze az Eötvös József és a Gregus Máté Szakgimnázium, a Liszt Ferenc és a Szent István Általános Iskola egy-egy osztálya, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola két csoportja mellett a Szent István Általános Iskola történelem szakköre tanulóinak mutatta be a tárlatot.


A diákok megszemlélték azokat a dísztárgyakat, amelyeket a magyar hadifoglyok az orosz és az olasz hadifogolytáborokban készítettek a rendelkezésükre álló anyagokból, faragtak fából, vagy formáltak a lövegek lőszereinek hüvelyeiből, s láthatták a fogságból hazaküldött tábori levelezőlapokat is, de a történész mesélt a háborúban részt vett képzőművészek sorsáról is.

A Szent István Általános Iskola történelemszakkörének csoportja pénteken tekintette meg a kiállítást Szappanos Zoltán szaktanár vezetésével, aki hasznosnak nevezte, hogy a kiállítás életszerű élményekkel gazdagítja a diákokat, s kiegészíti az iskolában megszerzett ismereteket. A csoporttal több olyan tanuló is érkezett – Vízhányó Fruzsina, Füvesi Levente és Balogh Gergő –, akik az Emlékpont által a korábbi években rendezett történelemversenyeken első helyet szereztek. A pedagógus hozzátette, hogy az idén ősszel, a Nemzeti Emlékezet Hete keretében megrendezésre kerülő versenyen indulnak a szakkör tagjai is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 11:48, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2021. Március 02. 11:13, kedd | Helyi

Már két buszgyártó céggel kötött együttműködési megállapodást a MÁV

Az INTER Traction Electrics Kft-vel és a BM HEROS Zrt-vel kötött megállapodást a MÁV a napokban.

2021. Március 02. 11:08, kedd | Helyi

Valódi tartalom a hívószavak mögött: Partnerségben és értékközösségben a Highlights of Hungary és a KPMG

2021. február 25-én hirdették ki az idei Highlights of Hungary díjazottjait. A non-profit kezdeményezés kiemelt partnere az idén is a magyarországi KPMG.

2021. Március 02. 11:02, kedd | Helyi

A hétvégén 2000 tábla szeretetcsoki került családokhoz

A járványügyi helyzet miatt egyre több család anyagilag teljesen kimerülőben van.