Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2014. Április 15. 16:42, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Lövészhallgatók Hódmezővásárhelyen

Lövészhallgatók Hódmezővásárhelyen

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Összhaderőnemi Tanszékének végzős lövész honvéd tisztjelöltjei április elején három napot töltöttek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A békefenntartó feladatok gyakorlása két részre lett osztva: EÁP (Ellenőrző Áteresztő Pont) üzemeltetésére és a konvoj műveletekre. Az utóbbinál az oktatók Afganisztánt, a jelenleg legveszélyesebb műveleti területet alapul véve a Tartományi Újjáépítési Csoportban és a különböző mentor csoportokban alkalmazott drilleket (begyakorolt harchelyzetek) és a különböző eljárás módokat ismertették és gyakoroltatták. A hallgatók kiképzését a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj második századának egy teljes szakasza segítette, egy raj pedig az ellenséges erők szerepét töltötte be.

A tíz honvéd tisztjelöltet két csoportra osztották így a konvojt alkotó öt járműben mindenki gépjárműparancsnok lehetett és néhány mozzanat után az oszlop parancsnokát folyamatosan cserélték. A feladatok során a hallgatók begyakorolták, hogy harctéri körülmények között hogyan kell a beosztott katonákat irányítani. A harmadik nap végére a tisztjelöltek már a legbonyolultabb tevékenységre, a kombinált lesállásra reagáltak, amikor improvizált robbanóeszközzel történt támadás után az ellenség kézi fegyvereket is használt.

A másik helyszínen az ellenőrző pontokon - ami lehet egy tábor bejárata, vagy akár a helyi erőkkel járművekből vagy szükség eszközökből felállított mobil EÁP - a műveleti területekre jellemző helyzetekben a járművek, illetve a gyalogosok minél hatékonyabb, egyszerűbb és gyorsabb átvizsgálását gyakorolták a hallgatók. A feladatok közben természetesen itt is gyakran érte „támadás” a szolgálatban lévőket, amelyre szintén azonnal reagálni kellett.

A kijelölt szakasz parancsnoka és altisztjei - akik már több misszióban is részt vettek - segítették az oktatók és a hallgatók munkáját és azonnal javították a felmerült hibákat.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 11:48, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2021. Március 02. 11:13, kedd | Helyi

Már két buszgyártó céggel kötött együttműködési megállapodást a MÁV

Az INTER Traction Electrics Kft-vel és a BM HEROS Zrt-vel kötött megállapodást a MÁV a napokban.

2021. Március 02. 11:08, kedd | Helyi

Valódi tartalom a hívószavak mögött: Partnerségben és értékközösségben a Highlights of Hungary és a KPMG

2021. február 25-én hirdették ki az idei Highlights of Hungary díjazottjait. A non-profit kezdeményezés kiemelt partnere az idén is a magyarországi KPMG.

2021. Március 02. 11:02, kedd | Helyi

A hétvégén 2000 tábla szeretetcsoki került családokhoz

A járványügyi helyzet miatt egyre több család anyagilag teljesen kimerülőben van.