Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 07. 10:39, hétfő | Belföld
Forrás: mav.hu

Lezárják a „Százlábú hidat”, és több vasútvonalon is megváltozik a menetrend

Lezárják a „Százlábú hidat”, és több vasútvonalon is megváltozik a menetrend

Az előkészítő munkálatok befejezésével a „Százlábú híd" átépítése 2014. április 7-én (hétfőn) a kora reggeli óráktól folytatódik. Ekkor lép életbe a Kerepesi úton az új, ideiglenes forgalmi rend – a városközpont felé hala

A híd felújítása két ütemben történik: az első ütem 2014 végére készül el, a második ütem befejezése 2015. október közepére várható. A munkálatok miatt április 13-a és május 27-e között a MÁV több vasútvonalán is megváltozik a menetrend.

A megváltozott forgalmi rend kiépítése és a trolivezetékek átalakítása április 6-án (vasárnap), 20 órakor kezdődik. Hétfőn hajnaltól – előreláthatólag 2014. november végéig – a kétirányú forgalom a déli hídpályán haladhat úgy, hogy az építés ideje alatt

  • a városközpont irányába egy,
  • a kifelé vezető irányba – a buszsáv megszüntetésével – két forgalmi sávon haladhatnak az arra közlekedők.

Az átépülő hídfélen sávszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítani. A hídbontási és -építési munkák várhatóan jelentős torlódásokat okoznak majd a városközpont felé. A trolibuszok közlekedésében jelentős késések várhatók, ezek csökkentése érdekében változatlan menetsűrűséggel több trolibuszt közlekedtetünk a vonalon. Terelőút kijelölésére nincs lehetőség, mivel a környező utcák forgalma alapvetően túlterhelt, és az már nem növelhető.

A kivitelezés teljes időtartama alatt

  • a Kerepesi útról tilos lesz a balra kanyarodás a Hungária körút felől érkezőknek az Asztalos Sándor út és a Gumigyár felé,
  • a korlátozások miatt a reggeli órákban elsősorban a városközpont irányú forgalom torlódására kell számítani.

Kérjük, aki teheti, elsősorban a centrum felé válasszon másik útvonalat, és kerülje el a Kerepesi út ezen szakaszát, akinek pedig erre kell közlekednie, fokozottan figyeljen a kihelyezett táblákra és a megváltozott forgalmi rendre!

A „Százlábú híd" felújításáról

Az utoljára 1973-ban átépült felüljáró a Kerepesi út forgalmát vezeti át a Keleti pályaudvar bejárati vágányai fölött. A híd nagy jelentőségű a fővárosi úthálózatban: a 3-as számú főút ki- és bevezető szakaszán helyezkedik el, és fontos összekötő elem a helyi forgalomban is. A felújítás pontosan ütemezett menetrend szerint történik.

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt közlekedésfejlesztési projektjei megvalósításának felelőseként – a nettó négymilliárd forint értékű beruházásra – nyílt közbeszerzési eljárásban a KC-2013 Konzorciummal kötöttünk vállalkozási szerződést 2013. november 11-én.

Változások a vasúti menetrendben – Április közepétől május végéig a Keletibe kevesebb vonat fut be

A „Százlábú híd" átépítése az április 13-a és május 27-e között időszakban érinti a Keleti pályaudvar vasútvonalainak menetrendjét. A vonatok közlekedésének módosítása azért vált szükségessé, mert a felújítás miatt folyamatosan egy-egy vágányon szünetel majd a vasúti forgalom, és a teljes felsővezetéket is áramtalanítani kell a híd alatt. Ezek a korlátozások jelentősen leszűkítik a vonatok ki- és bejárását a főpályaudvaron.

A hat héten át tartó időszakban a Keleti pályaudvar tehermentesítése miatt változik számos vonat menetrendje, kiindulási és célállomása a Budapest–Győr/Szombathely/Sopron/Hegyeshalom, a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, a Budapest–Pusztaszabolcs–Kaposvár-Gyékényes, a Budapest– Sárbogárd – Baja, a Budapest–Hatvan, Budapest–Újszász–Szolnok, Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonalon.

A kiindulási és célállomás változásán kívül az utasoknak számolniuk kell azzal, hogy a vonatok összeállításában is várhatók változások: a korszerű motorvonatok és a hagyományos, elővárosi ingavonatok közlekedtetése számos esetben felcserélődhet. Műszaki okok miatt a FLIRT motorvonatok csak külön szabályozás alapján közlekednek Keleti pályaudvaron a hathetes vágányzár ideje alatt, ez okozza a szerelvények változását.

A felújítás vágányzári menetrendjének elkészítésekor alapelv volt a munkába és iskolába utazás minél kisebb mértékű megzavarása. Továbbá a menetrendtervezésnél a M4-es metró elindulásával is számolt a MÁV-START Zrt. A fővárosi agglomerációs térség lakosságának jelentős része ugyanis napi bejáró, ez nagy terhelést ró az elővárosi közúti és kötöttpályás közlekedési hálózatra.

Az érintett vasútvonalak vágányzári menetrendje a vasúttársaság honlapján, az alábbi linken érhető el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php. A változások az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatók, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat szintén az utasok rendelkezésére áll a +36 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezenkívül az állomások pénztáraiban is kérhetők információk, és a személyes ügyfélszolgálatokon, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

A hídépítés során okozott kellemetlenségekért szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.