Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 20. 09:18, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

„Leülök és elmesélem, amit láttam”

„Leülök és elmesélem, amit láttam”

Vasárnapig tekinthető meg Zsila Sándor fotóművész kiállítása az Alföldi Galériában

Báró Eötvös Loránd (1848-1919) fizikus 1891-ben papírra vetett, a címben szereplő gondolata is lehetne a mottója Zsila Sándor fotóművész kiállításának. A „Boldog órák emlékeképen…” című tárlatot e hét végéig tekinthetik meg a természetfotók kedvelői az Alföldi Galériában, ahol az alkotó június 23-án, szombaton este 9-től a Múzeum Éjszakáján szerzői tárlatvezetést tart.

Zsila Sándor fotóművészt ‑ elmondása szerint ‑ városlakóként sokáig nem érintette meg a természet szépsége. Több, mint három évtizede azonban, a Nimród Fotóklubban tett látogatása óta – ma már tiszteletbeli tagja az egyesületnek ‑ a természetben eltöltött idő igazi ünnep számára, melynek semmihez sem fogható varázsát próbálja visszaadni fényképein. „Utak visznek, utak hoznak, / S hol az álmok találkoznak, / azon a hűs erdő szélén / leülök és elmesélem, amit láttam.” – fogalmazta meg jó százharminc évvel ezelőtt Eötvös báró a hazai természetjárás úttörője ars poeticáját, melynek nyomán az Alföldi Galériába betérők is átélhetik Zsila Sándor természetben és a városokban tett fotós útjait. A mintegy hatvan fotót felvonultató tárlatot egy verses sorvezetővel is végigjárhatják az érdeklődők: minden képhez egy-egy versrészletet választott a művész egy rajongója, hogy ismert költőink soraival gazdagítsa és tegye tartalmasabbá a látottakat. „Csodáltalak ezer szemmel… / De te mind az ezer szemnek / Megmaradtál rejtelemnek…” – illeszkedik Áprily Lajos verse a „tó szellemét” idéző felvételhez.

A Múzeumok Éjszakáján, június 23-án 21 órai kezdettel Zsila Sándor fotóművész tart alkotói tárlatvezetést kiállításán, amelyen a résztvevők megismerhetik, hogy milyen különleges technikai megoldásokkal és újításokkal, milyen kitartó várakozással örökítette meg a sok szemet gyönyörködtető pillanatot a fotográfus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.