Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. December 10. 10:10, szerda | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Lelkészek a frontvonalban

Lelkészek a frontvonalban

Az első világháború tábori lelkészi szolgálatának bemutatásával zárul erre az évre az Emlékpont történelmi szabadegyeteme.

Ma délután 5 órától Zakar Péter történész, főiskolai tanár tart előadást a SZE-EM-en a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

A száz évvel ezelőtt kitört Nagy Háború döntő változást hozott az emberiség életében. A békeidő tábori lelkészi szolgálata is gyökeres átalakuláson ment keresztül a frontszolgálatban, hiszen a hívő katonák a mindennapi harc közepette is meg kívántak felelni vallási előírásaiknak. A háború borzalmainak elviselésében nyújtottak ‑ nemcsak lelki ‑ támaszt a tábori lelkészek, akik lehetőséget igyekeztek biztosítani arra, hogy a harcolók vallási kötelmeiknek is meg tudjanak felelni.

Zakar Péter történész a Monarchia közös hadseregében, a Magyar Honvédségben és az osztrák Landwehr-ben szolgáló több mint háromezer lelkész jelentései és naplója alapján idézi fel a katonák vallási életét, a tábori miséket és az atyák helytállását a frontvonal rendkívüli körülményei közepette. Az előadás hallgatósága olyan érdekes kérdésekre is választ kaphat, hogy miért nem engedték, hogy tehergépkocsin szállítsák a tábori kápolnákat? Mivel lelkesítették a lelkészek az ellenséges tűzbe rohanó katonákat, és miért tiltotta be a tábori püspök a csukaszürke egyenruhát?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.