Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 31. 10:53, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Lélek az agyagban

Lélek az agyagban

Dömötör Mihály fotói az elmúlásról és az örökkévalóságról az Emlékpontban

Hétfő este az Emlékpontban megnyílt Dömötör Mihály fotóművész Reqiuem egy téglagyárért című kiállítása. Miklós Péter intézményvezető köszöntőjében elmondta: Dömötör Mihály már eddig is több értékes tárlattal örvendeztette meg a fényképek kedvelőit, míg jelen témaválasztása – a tégla és a kő – fontos szimbóluma a közösség összetartásának, amely ha pusztulni kezd, az a spirituális határok változását is magával hozza.

A kiállítást megnyitó előadásában Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára a kiállítás képeihez kötött filozófiai gondolatsorokkal mutatta be az alkotás folyamatának teremtő lényegét. Az agyagból, azaz a földből – az ember tevékenysége és a tűz energiája révén – készül a tégla, amely már építőelem, építő, azaz épebbé, egészebbé és egészségesebbé tevő anyag, a folyamat során lelke lesz annak a tárgynak, amelyből otthon, vagy templom emelkedhet.

A fotós megörökít, azaz az örökkévalóságnak adja át a pillanatot, azt az állapotot, amelyben az egykor működött téglagyár ma található és amely folyamatosan változik, hiszen a természet idővel átveszi az uralmat az ember által épített környezet felett.

– Szembe kell néznünk saját létezésünkkel, hiszen saját létünk forog kockán – figyelmeztetett Simon Ferenc, hozzátéve: ha nem értjük meg saját életünk értelmét, nem leszünk képesek kitölteni létezésünket. Mindezek a gondolatok visszaköszönnek a Dömötör Mihálynak az egykori Kovács testvérek-féle hódmezővásárhelyi téglagyár elmúlását rögzítő fekete-fehér felvételein.



Az Emlékpont galériájában március elejéig látható kiállításhoz a régi vásárhelyi téglákat és az egykori téglagyár néhány felszerelési tárgyát a terület mai tulajdonosa, Maczelka Tibor bocsátotta Dömötör Mihály rendelkezésére. A megnyitón a Vásárhely kővel van kerítve című népdalt a Németh László Gimnázium diákja, Goják Anna énekelte el, míg a népdal instrumentális variációit Ajzelt József hegedűművésztől hallhatta a zsúfolásig telt konferenciaterem közönsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.