Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. December 02. 14:42, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lehet, hogy ezért nem tud leszokni

Lehet, hogy ezért nem tud leszokni

Egypetéjű és kétpetéjű ikerpárok dohányzásról való leszokását elemezve arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy genetikai okok is közrejátszanak abban, mennyire sikeres valakinél a leszokás.

Számolt be az eredményekről a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint háromból két dohányos szeretné elhagyni káros szenvedélyét, és az elmúlt egy évben 52 százalékuk meg is kísérelte azt.

A Coloradói Egyetem munkatársai tanulmányukban azt vizsgálták, hogy lehet-e genetikai háttere annak, ha egyeseknél kevésbé eredményes a leszokási szándék. Ehhez hatszáz ikerpár dohányzási szokásait követték nyomon és elemezték 1960 és 1980 között. A kérdőíveket kitöltő ikerpárok mintegy fele egypetéjű iker, másik fele kétpetéjű iker volt.

Mint az elemzésből kiderült, a kétpetéjű ikerpárok esetében az egypetéjűekhez képest gyakrabban fordul elő, hogy csak egyikük képes elhagyni szokását. Ebből arra lehet következtetni, hogy a sikertelen leszokási próbálkozások hátterében genetikai okok is vannak.

Az egypetéjű ikrek ugyanis azonos génkészleten osztoznak, a kétpetéjű ikrek génkészlete viszont eltérő, náluk különböző génváltozatok jelenhetnek meg. Ez magyarázhatja, hogy nagyobb eséllyel sikerül az ikerpár egyik tagjának a leszokás, mint a másiknak – vélik a kutatók.

Címkék: dohányzás, leszokás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni