Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 17. 17:07, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kutyaviadalok szervezői ellen emelt vádat az ügyészség

Kutyaviadalok szervezői ellen emelt vádat az ügyészség

Vádat emeltek tizenöt ember ellen, akik harci kutyákat tenyésztettek, és kutyaviadalokat szerveztek - közölte a Pest Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Az elkövetők közül nyolcan hosszabb ideje foglalkoztak staffordshire terrier, illetve pitbull "fajtajellegű" kutyák tenyésztésével különböző Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod Abaúj-Zemplén megyei, illetve budapesti helyszíneken - tájékoztatott az ügyészség.

Hozzátették, hogy az almokból azokat a kiskutyákat, amelyek nem mutattak elég harciasságot, az ígéretesebbnek tűnő társaik felkészítése során "feláldozták".

Az állatokat a kiképzésük során rendszeresen futópaddal, súlynyakörvekkel, szájfeszítő fákkal, súly húzására alkalmas eszközökkel edzették - írták.

Ha a viadalokon az ebek megsérültek, akkor az elkövetők házilag kezelték azokat: a sérüléseket összekapcsozták, lefújták fertőtlenítővel és gyulladáscsökkentő szereket adtak be akár vénásan. Azonban még ezek a kezelések is csak a győztes kutyák kiváltsága volt - fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a legyőzött állatokat a legtöbbször egyszerűen hagyták kimúlni.

Az állatok tartásának körülményei legtöbbször nem feleltek meg az alapvető követelményeknek.

A tenyésztők és a hozzájuk kapcsolódó többi elkövető 2017 májusa és 2020 decembere között rendszeresen szervezett viadalokat az ebek számára legtöbbször Nyíregyháza illetve Nagykőrös környékén. A küzdelem jellemzően az egyik állat teljes harcképtelenné válásáig tartott, ami gyakran jelentette a vesztes pusztulását is.

A viadalokat erre kialakított ringben tartották, ahol egy bíró és két, a kutyákat uszító ember is jelen volt.

A küzdelemre nézőket is beengedtek, de emellett fel is vették azokat, hogy az eredményeket igazolni tudják. Ennek - az ügyészség szerint - azért volt jelentősége, mert a kutyákkal kereskedtek is és a győzelmek emelték az értéküket.

Az elkövetőktől az eljárás során mintegy száz kutyát foglaltak le.

Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség számos rendbeli gerinces állat állatviadalra történő tenyésztésének vétsége, minősített állatkínzás bűntette és tiltott állatviadal szervezésének bűntette valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során