Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 21. 16:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Galambos Sándor

Külszolgálatra indulnak

Külszolgálatra indulnak

Elbúcsúztak a MH KFOR Kontingens 14. és az MH IKBK (Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens) 2. váltás tagjaitól január 20-án.

„Kiválóan felkészültek, büszkék vagyunk az önök teljesítményére. Elvárom, hogy a felkészülés alatt bizonyított szakmaisággal és fegyelmezettséggel szolgáljanak Irakban és Koszovóban is!” - köszönt el az MH KFOR Kontingens tizennegyedik és az MH IKBK (Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens) második váltásának tagjaitól január 20-án, Hódmezővásárhelyen dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

Irakba és Koszovóba induló magyar missziók tagjait búcsúztatta Hódmezővásárhelyen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke szerdán. A két alegység létszáma összesen több mint 400 fő, alapvetően mindkettő az MH 5. Bocskai István lövészdandár katonáiból áll. A kontingensek - amelyek a tervek szerint február elején utaznak ki a műveleti területekre - parancsnokai: Huszár Ferenc alezredes és Hodoniczki Mátyás őrnagy.

Hazánk iraki szerepvállalásának jelentőségéről szólva Böröndi tábornok kiemelte: a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy eredményes legyen ez a küldetés, sikerüljön stabilizálni az ország biztonságát. Ez a garancia ugyanis arra, hogy a térségből Európába érkező menekültek száma csökkenjen.

Ugyanakkor a KFOR-kontingens tagjainak is jelentős felelőssége és feladata van a kontinensünket elárasztó migránsáradat visszaszorításában – hangsúlyozta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

Magyarországnak ugyanis biztonságpolitikai érdeke a Balkán stabilitása, amit a jelen helyzetben - az etnikai villongások mellett - a valójában ellenőrizhetetlen múltú és személyazonosságú, hatalmas létszámban érkező, magukat menekülteknek valló személyek és a közéjük vegyülő terroristák is veszélyeztetnek. A magyar katonáknak azonban lehetőségük van a migráció irányainak feltérképezésére, ami pedig nagy segítséget jelent hazánknak abban, hogy minél gyorsabban reagálhassunk a változásokra, hatékonyan szabjunk gátat a migránsáradatnak.

Az ünnepélyes búcsúztató egyik legfiatalabb résztvevője az ötödik missziójába induló Kurucz Imre szakaszvezető tizenegy hónapos kislánya, Dorka volt, aki édesanyját és bátyját, Balázst kísérte el a laktanyába. Nem kellett sokat utazniuk, ugyanis a „szomszédban”, Orosházán laknak. Fél évig viszont a hetedik életévét rövidesen betöltő Balázs lesz a család egyetlen férfi tagja. A napi teendők elvégzésébe azonban a nagyszülők is besegítenek majd, hisz ők is orosháziak.

A Kosovo Force (KFOR) Koszovóban tevékenykedő – NATO parancsnokság alatt működő – nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Magyarország 1999 márciusában csatlakozott a NATO-hoz, így kezdetektől részt vesz a koszovói műveletekben.

Észak-Irak a Magyar Honvédség legújabb küldetésének helyszíne. Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) a nemzetközi kiképzők tevékenységét biztosítja, és az iraki kurd harcosok, a pesmergák raj-, szakasz- és század szintű kiképzését végzi. A kontingens törzse Erbílben állomásozik.

(Fotó a szerző felvételei)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.