Városlista
2020. május 30, szombat - Zsanett, Janka

Hírek

2020. Március 30. 15:17, hétfő | Helyi
Forrás: Juhász Péter ǀ BUZZWORD Strategies

Külföldi Nyelvtanulási Program – A szülők higgadtan reagáltak a halasztásra, de maradtak kérdések

Külföldi Nyelvtanulási Program – A szülők higgadtan reagáltak a halasztásra, de maradtak kérdések

A kormány első, koronavírus ügyében hozott döntései között kihirdette a Külföldi Nyelvtanulási Program elhalasztását.

Bár a program eleve sok kérdést hagyott nyitva az utazással kapcsolatban, a halasztás bejelentésével tovább nőt a bizonytalanság.

Ami biztos: idén nem lesz állam által támogatott Külföldi Nyelvtanulási Program. Egyelőre nem világos, hogy a halasztás azt jelenti-e, hogy az idén jogosult diákok (is) mehetnek jövőre, vagy egyszerűen egy évvel később kerül elindításraa program, az akkor 9. és 11. évfolyamos diákok számára. Ezekben a kérdésekben, illetve a már leadott pályázatokkal kapcsolatos minden technikai kérdésben a Tempus Közalapítvány ad majd tájékoztatást. Horváth Alex az Angloville Nyelvi Sziget vezetője szerint volt olyan szülő, aki meg is könnyebbült, mert féltette gyermekét. A rendkívüli helyzetre való tekintettel mindenki megérti, hogy a biztonság az első.

A gyors tájékoztatás most kiemelten fontos

Bár a külföldi fogadó partnerintézmények a Tempus Közalapítványtól is kapnak majd hivatalos megerősítést a halasztásról, a magyar utazási irodák is értesítették a külföldi partnereiket a fennálló helyzetről. Az Angloville mind a máltai, mind az angliai partnerének azonnali tájékoztatást küldött a kormány döntéséről, hiszen a program változása, halasztása jelentős bevételcsökkenést okoz náluk is.

Már 2021-re készülnek?

Bár már néhány hete tapasztalták a külföldi tanfolyamszervezők az ázsiai országokból érkező diákok foglalás-számának visszaesését – ez az európai járványhelyzet súlyosbodásával tovább fokozódott.
A nyelviskolák abban reménykednek, hogy július-augusztusra visszatér az élet a normális kerékvágásba és talán újra elindulnak nyelvet tanulni a diákok. Jellemzően azonban inkább a következő évre készülnek már, a partner nyelviskolák nyitottak rá, hogy a következő nyári szezonban ott folytassák a munkát, ahol most abbahagyták. Horváth Alex szerint az Angloville is tervezi Summer Immersion programjainak folytatását a 2021-es nyári szünetben.

Egyre nagyobb a tanácstalanság

Nem csak a magyar tanulók utazását érintik a változások, hiszen a hazai nyelviskolák és más nyelvi tréning intézmények működése is gyökeresen megváltozott a bevezetett rendkívüli intézkedések nyomán. Az Angloville hazai bentlakásos nyelvi programjain már februárban bevezettek egy sor elővigyázatossági intézkedést a beutazó angolszász anyanyelvi mentorok kapcsán. Mára azonban a korlátozások azt jelentik, hogy minden hazai intenzív nyelvi program átütemezésre kerül, legkorábban a nyári időszakra. Az Angloville lengyelországi, csehországi és romániai programjait is érintik az ott életbe léptetett rendkívüli szabályok (pl. utazási korlátozások.) Horváth Alex szerint hasonló a helyzet a diákok számára itthon és külföldön szervezett nyári anyanyelvi angol táborokkal. Ezek jellemzően július-augusztus hónapra esnek, a szülői kérdésekből azonban érezehető, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben inkább kivárnak, és nem köteleződnek el egy nyári tábor iránt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 29. 12:28, péntek | Helyi

Felkapaszkodtak az alvázra, a rendőrök feltartóztatták őket

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

2020. Május 29. 11:45, péntek | Helyi

Tetézte a bajt

Ittasan, a sebességet túllépve, vezetői engedély nélkül közlekedett személyautójával egy férfi Szeged-Petőfitelepen, ráadásul a jármű műszaki engedélye is lejárt. Eljárás indult ellene.

2020. Május 29. 11:40, péntek | Helyi

Éjszakai migrációs nyomás Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 59 határsértő Csongrád megyében éjszaka. A rendőrök 23 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 36 fő bejutását pedig megakadályozták.

2020. Május 29. 11:35, péntek | Helyi

Ideiglenes járványügyi menetrendek a regionális vasútvonalakon is

A közösségi közlekedési hálózaton a járványhelyzet jelentősen visszavetette az utasforgalmat, ezért 2020. június 6-tól több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lép életbe.