Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 09. 14:12, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kulcs a művészethez

Kulcs a művészethez

Tárlatvezetés pedagógusoknak, meglepetésvendéggel

Tárlatvezetésre invitálta az Alföldi Galériába a vásárhelyi pedagógusokat a Tornyai János Múzeum. A közgyűjtemény kiállításait nagy számban keresik fel iskolai csoportok, s ezért is fontos, hogy az iskolásokat elkísérő tanárok, tanítók és óvodapedagógusok is megismerjék a leggyakrabban látogatott kiállítást, a Vásárhelyi Őszi Tárlatot.

A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. A kiállítás főtermébe érve meglepetésvendégként csatlakozott a csoporthoz Szabó Klára Petra festőművész. A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat vásárhelyi születésű Tornyai-plakettes alkotója maga mutatta be három részből álló alkotását, amely tematikailag a harminc évvel ezelőtti rendszerváltáshoz kapcsolódik.

Az alkotó a városban 1989 előtt állt három köztéri plasztikát, Lenin szobrát, a Felszabadulás című, a városlakók által csak Ivánként emlegetett szobrot, valamint a Tanácsköztársaság-emlékművet és környezetét festette le, amelyhez a Tengerentúlról sikerült olyan festéket beszereznie, amely 23-25 Celsius fok alatt láthatóvá válik, míg magasabb hőmérsékleten átlátszó lesz. Így a képeken lévő szobrok a festmény mögötti, időkapcsolóval irányított hőpanel hatására hárompercenként eltűnnek, majd újra megjelennek a szemlélő előtt, mint ahogyan e korszak és annak attribútumai olykor feledésbe merülnek, máskor felidéződnek.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 1-ig, keddtől vasárnapig délelőtt tíztől délután öt óráig várja az érdeklődőket, közöttük az óvodás, valamint általános- és középiskolás látogatócsoportokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.