Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. November 09. 15:25, kedd | Helyi

Közösségi régészeti találkozót tartottak a Tornyai János Múzeumban

Közösségi régészeti találkozót tartottak a Tornyai János Múzeumban

Csomorkányi érdekességekről hallhattak a terepbejárás önkéntesei

Mintegy félszáz magánszemély és család vett részt a Tornyai János Múzeum által szervezett közösségi régészeti programon 2019 tavaszán a Csomorkányi templomrom körül. Az egykori középkori mezőváros területén végzett terepbejárás önkéntesei szombaton a közgyűjteményben Béres Mária régész előadásán és tárlatvezetésén elsőkézből kaphattak betekintést a feltárási program eredményeiről és ismerkedhettek meg a település történetével.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajlott az elmúlt években Csomorkány mezőváros régészeti kutatása és feltárása, amelyek eredményeit a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat év eleji előadásán és kiadványában összegezte Dr. Béres Mária régész. Ez utóbbi kötettel köszönte meg a terepbejárás önkénteseinek munkáját a Tornyai János Múzeum.

Csányi Viktor régész kiemelte, hogy a résztvevők nemcsak a friss levegőn, a történelemet megérintve tölthettek el néhány órát, hanem egy, a helytörténeten túlmutató tudományos kutatás részeseivé is váltak. Béres Mária a közgyűjtemény állandó várostörténeti kiállításán a közel kéttucatnyi érdeklőnek bemutatta azokat az új és izgalmas információkat, amelyeket a tárlat öt évvel ezelőtti előkészítése során még nem ismerhettek a szakemberek. A terepbejárások során előkerült hatalmas mennyiségű kerámialelet egyik legjelentősebb megállapítása a cserepekre vonatkozott: a középkori tetőfedésekről ezidáig többnyire „sötétben tapogatóztak” a szakemberek. Mára kiderült, Hódmezővásárhely legrégibb műemlék épületének, az Árpád-kori csomorkányi templom tetejét is színes, mázas cserepek díszítették – erre példát csak a budai várból ismernek jelenleg a középkorkutatók.

A Tornyai János Múzeum tervezi, hogy 2022-ben folytatódnak a közösségi régészeti programok: Hódmezővásárhely régészeti topográfiai felméréséhez Rárós és az ATEV telep környékén várhatóak terepbejárások, valamint egy-egy kiemelet területre fókuszáló fémkeresős felderítéséket is szerveznek, amelyekre a közgyűjtemény közösségi média csatornáin toboroznak majd önkénteseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.