Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Szeptember 10. 10:37, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Középiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

Középiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

Mint a madarak, ők sem a lépcsőn járnak

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium két diákjának, a vásárhelyi Sipka Bertalan fotóiból és a verselés modern formájával, a slemeléssel foglalkozó Jankó Attila költeményeiből nyílt Mi címmel tárlat vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A kiállítás megnyitóján, a kulturális központ színháztermében láthatta a közönség az alkotók két diáktársukkal nemzetközi pályázatra készített kisfilmjét, s a fiatalok előadták a filmhez kapcsolódó performanszukat is.

A kiállítást Gaál Györgyi, a Lucien Hervé Kameraklub alapító tagja és diáktagozatának vezetője és Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Gaál Györgyi arról szólt, hogy a kiállítás alkotói megnyitották szívüket, hogy őszintén megmutassák, hogyan is látják a világot, a kamaszkor nagy kérdéseit. Nem mindig hízelgő módon teszik mindezt, képben és szövegben párhozamosan mutatják be a mainstream álságos világát, a függőség, a monotonitás és a mentális betegségek velünk élő csapdáit. A kép a szövegre reflektál, s a szöveg a képpel felesel, vagy épp furcsa párost alkot, akik szókimondóan alkotnak, szárnyalnak, hiszen a madarak sem lépcsőn járnak.
Gaál Györgyi elmondta, hogy a Magyar Fotóművészek Országos Szövetsége az országos középiskolai fotópályázat második díját ítélte Sipka Bertalannak, akinek képeit októberben a MAFOSZ kiállításán, a fővárosi Benczúr Házban mutatják majd be.

Kovács Imre Attila megnyitójában felvetette a kérdést: mi is az újdonság a most megnyílt kiállításban, hiszen Majakovszkij stadiont töltött meg versfelolvasásaival, s dagerrotípia készült már Petőfi Sándorról is? Az újdonság a két alkotó, Sipka Bertalan és Jankó Attila személye – fogalmazta meg az irodalmár, rámutatva, hogy bár más foglalkoztatja a két fiatalt, problematikájuk közös: hogyan lehet a gondolatot és a képet összekötni. S a kérdésre, hogy a két fiatal művész-e, szem előtt tartva, hogy a művészet élet-halál kérdése, mintsem hobbi, Kovács Imre Attila értékelése szerint a két alkotó művész, pontosabban még művész, s hogy azok maradjanak, ahhoz majd azt kell látnunk, hogy a világ mit formál belőlük.

A kiállítás két hétig látogatható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni