Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 30. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Középfokú végzettséghez kötik a polgármesterséget Szlovákiában

Középfokú végzettséghez kötik a polgármesterséget Szlovákiában

Szlovákiában középfokú vagy annál magasabb szintű végzettséggel kell rendelkezniük a jövőben azoknak, akik polgármesterjelöltként kívánnak indulni a helyhatósági választásokon - derült ki az új szlovák választási eljárásról szóló törvényből, amelyet csütörtökön hagyott jóvá a pozsonyi parlament.

A választási eljárásban széleskörű változtatásokat eszközlő jogszabály részeként, egy módosító javaslat formájában elfogadott szabályozás legalább középfokú végzettség feltételéhez köti a polgármester jelöltek a választási listára való bejegyzését.

A baloldali szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik parlamenti képviselője által előterjesztett módosító javaslat már a novemberi helyhatósági választásokon hatályos lesz.

Megfigyelők szerint az új szabályozást legfőképpen az tette szükségessé, hogy az elmúlt évek során Szlovákia több hátrányos helyzetű régiójában gyakorivá vált, hogy a kisebb települések polgármesteri posztjait alapfokú végzettséggel vagy esetenként azzal sem rendelkező jelöltek szerezték meg, ami a szlovák sajtóban megjelent vélemények szerint hozzájárult a korrupció térnyeréséhez és lehetőséget adott a rokoni alapú kliensrendszer elburjánzásához.

Az új szabályozás - bár azt jelentős többséggel fogadta el a szlovák parlament - nem aratott osztatlan sikert. Daniel Lipsic parlamenti képviselő, a Nova jobbközép párt vezetője a polgármesteri poszt végzettséghez kötését csütörtöki sajtótájékoztatóján alkotmányellenesnek minősítette és jelezte: meg fogja támadni a jogszabályt a kassai alkotmánybíróságon.

Az új szlovák választási eljárásról szóló törvény 2015 júliusától bevezeti a kampányszámlát, valamint új költséghatárokat szab a választási kampányokban. A választási kampány költségplafonját, vagyis azt az összeget, amelynél az egyes pártoknak nem szabad többet költeniük a választási kampányra, a parlamenti választások esetében 3 millió euróban, az elnökválasztás, illetve a megyei és a helyhatósági választások esetében pedig félmillió euróban szabták meg.

Szlovákiában a választási kampányok kiadásainak korlátozása nem, csak az összeghatár számít újnak, magasabbnak. A költséghatár túllépése eddig is büntethető volt, de büntetést még soha nem szabtak ki. Ennek egyik oka, hogy a kampánykiadások limitje csak a hivatalos - két hétig tartó - kampányidőszakra vonatkozik, ez előtt annyit hirdethetnek és reklámozhatnak a pártok, amennyit csak akarnak és tudnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak