Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2021. Március 08. 11:40, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Kötetben a régészeti előadások

Kötetben a régészeti előadások

Online is elérhető a Korok, kultúrák, lelőhelyek kiadványa

Megjelent a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozatának 2021. évi kiadványa; a döntően online előadások bővített anyagai könyv formájában és a vásárhelyi közgyűjtemény honlapján olvashatóak.
A rendkívüli, pandémiás helyzet az élet minden területén, így a múzeumi világban is felgyorsította – döntően kényszerűségből, a korlátozások okozta kihívásokhoz alkalmazkodásból ‑ az online tartalmak előretörését, azonban számos olyan terület maradt, ahol hagyományos módon zajlik a múzeumi ismeretátadás. Immár harmadik alkalommal egy 80 oldalas, színes, illusztrációkkal és fotóanyaggal, jegyzetekkel gazdagon ellátott tanulmánykötetbe foglalta egybe a Tornyai János Múzeum ‑ Csányi Viktor régész-muzeológus szerkesztésében ‑ a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat elmúlt héten zárult szemeszterének előadásait. A könyv előszavában Dr. Miklós Péter az előzőekre hívja fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy sajnálatos módon csupán a legelső előadáson nyílt lehetősége személyes találkozóra a múltunk iránt érdeklődő közönségnek az előadókkal. A nehézségek ellenére az idén is elkészülhetett a tanulmánykötet, amely túllépve az ismeretterjesztő előadások korlátain, a Dél-Alföld és Hódmezővásárhely régészeti örökségének szélesebb összefüggésbe helyező írásait tartalmazza - írja a közgyűjtemény szakmai tanácsadója.

„A mi feladatunk és felelősségünk, hogy olvassunk a tájból és megértsük azt.” – olvasható mottóként V. Szabó Gábor régész bevezető gondolata az Újkőkori települési halmok Hódmezővásárhely környékén című tanulmány elején. A nagysikerű, telt házas előadást tartó Raczky Pál- Füzesi András szerzőpáros dolgozata kiegészült két, a projektben résztvevő kutató, Knut Rassmann és Bánffy Eszter írásával. 2018-ban indult az ELTE és egy német régészeti intézet tudományos együttműködése, amely egy új, komplex kutatással vizsgálta a dél-alföldi késő újkőkori telleket és településhálózatot roncsolásmentes, műszeres felderítéssel és különféle kapcsolódó módszerekkel. Az újkőkori leltekben rendkívül gazdag Hódmezővásárhely és környéke európai referenciapontként szolgál e régészeti kutatásokban. Szabó Géza tanulmányában a gorzsai különleges vaskori leleteket helyezte el szintén egy kontinentális kontextusban, megállapítva, hogy a kora vaskori kerámiák ráirányítják a figyelmet azokra a kulturális változásokra, amelyek a mai Európa kialakulásának alapjait jelentette.

A Tornyai János Múzeum régészei az elmúlt évek két legnagyobb szabású régészeti feladatellátását mutatják be tanulmányaikban: Béres Mária (jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkatársa) Csomorkány mezőváros legújabb kutatásainak, a közösségi régészet keretében megvalósult terepbejárások eredményeit összegzi. A vasút-villamos avagy a tram-train városi nyomvonalán végzett régészeti feltárások leletegyüttesei, megfigyelései újabb adalékokkal szolgálnak Hódmezővásárhely múltjához, az egykori lakott területek körvonalainak pontos meghatározásához. A sorozat záróelőadásának dolgozatát Csányi Viktor mellett, a régészeti munkálatokban legaktívabban résztvevő Szabó-Hubay Attila Győző jegyzi.

A Korok, kultúrák, lelőhelyek 2020-2021. évi előadásának megrendezését, valamint a tanulmánykötet megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiadvány a Tornyai János Múzeum honlapján, az alábbi linken elérhető: http://tornyaimuzeum.hu/cikk/korok_kulturak_lelohelyek_2021_1427

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat