Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 11. 09:24, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kötet a vidék rendjének megbélyegzett fenntartóiról

Kötet a vidék rendjének megbélyegzett fenntartóiról

Csendőrsorosok 1945 után

Jövőre lesz 75 éve, hogy a csendőrség intézményét 1945-ben kormányrendelettel szüntette meg dálnoki Miklós Béla ideiglenes kormánya. A rendvédelmi testületet 1881-ben francia mintára hozták létre a vidék közbiztonságának garantálására, s a csendőrség Európa számos országában ma is működik. A feloszlatott magyarországi testület tagjainak sorsáról írt könyvet az Emlékpont történésze, Vincze Gábor, akinek kötetét szeptember 12-én, csütörtök délután ismerhetik meg az érdeklődők a vásárhelyi közgyűjtemény könyvbemutatóján.

A csendőrök felügyeletét a belügyminisztérium és a hadügyminisztérium együttesen látta el, s munkájuk során a vidéki települések lakóival rendszeres kapcsolatot tartva segítették a bűnmegelőzést és egyben az elkövetett cselekmények felderítését, amelynek eredményessége elérte a kilencven százalékot.


A szerző az egykori csendőrök sorsát az állambiztonsági és népbírósági iratok tükrében vizsgálva megállapította: Kádár Jánosnak a hatvanas évek elején tett kijelentése, amely szerint „aki nincs ellenünk, az velünk van”, az a volt csendőrökre nem vonatkozott, nagy többségüket életük végéig figyeltették az állambiztonsági szervek.

A szeptember 12-én 17 órakor kezdődő könyvbemutatón Vincze Gáborral Gál József, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza beszélget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.