Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Július 29. 10:57, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg: KFOR Kontingens Fotó: Bánsági László őrvezető

Koszovóban is megemlékeztek a nándorfehérvári diadalról

Koszovóban is megemlékeztek a nándorfehérvári diadalról

A nándorfehérvári diadal 560. évfordulójának tiszteletére tartottak megemlékezést július 22-én az MH KFOR Kontingens 14. váltásának katonái Koszovóban.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári csata emléknapjává, arra emlékezve, hogy a Hunyadi János és Kapisztrán Szent János vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvárnál.

A koszovói magyar kontingens katonái a folyamatos szolgálatai feladataik (járőrözés, táborvédelem, kiképzések) mellett szakítottak időt arra, hogy részt vegyenek a megemlékezésen.

Megemlékező beszédében Búz Csaba hadnagy kiemelte: a nándorfehérvári győzelem olyan kiemelkedő esemény volt, amelyre még évszázadok múltán is büszkén emlékezhetünk, és amelyben a magyar nép megmutatta, hogy hazájának védelmével egyszersmind Európát is védi. „Nándorfehérvár védőinek akkor a déli határok felé közeledő ellenség jelentette veszély, és most a magyar katonák szintén a déli országhatár védelmében látják el minden nap a szolgálati feladataikat.” - mondta a hadnagy.

Horváth Kornél hadnagy, római katolikus tábori lelkész a gondviselő Istenhez fordulva kért áldást a nándorfehérvári hősökre. Az MH KFOR Kontingens 14. váltásának tábori lelkésze imájában kiemelte: „Nemzetünknek mindenkor meg kellett küzdeni a szabadság, a béke, a jólét megmaradásáért vagy megvalósulásáért… Elődeink példáját követve, adj Uram bátorságot a magyar katonáknak a honvédelem szolgálatára és a világbéke biztosítására!”
Az ünnepséget a Novo Selo-i tábor kápolnája mellett felállított lélekharang megszólaltatása zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a