Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2023. Május 19. 07:40, péntek | Belföld
Forrás: mti

Kormánybiztos: több mint 600 óvodát újítottak fel a Magyar falu programban

Kormánybiztos: több mint 600 óvodát újítottak fel a Magyar falu programban

Több mint 600 óvodaépületet újítottak fel 2019 és 2022 között a Magyar Falu Program támogatásával - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Tolna vármegyei Őcsényben.

Gyopáros Alpár a program támogatásával felújított Tarkabarka óvoda átadásán hozzátette: 2019-től három és fél év alatt 25 milliárd forintot fordítottak az óvodai nevelési intézményekre, csaknem kétezer beavatkozást finanszíroztak a Magyar falu program keretében.

Ezt a feladatot folytatni fogjuk - jelentette ki.

Közölte, a programnak köszönhetően ezernél több óvodaudvart tettek rendbe, több mint száz óvodai tornaszobát és ugyanennyi szolgálati házat építettek vagy újítottak fel.

Hangsúlyozta: a program alapvető célja, hogy megállítsa az elmúlt évtizedekben a falvakban tapasztalt, drasztikus népességszám-csökkenést.

Őcsény példáját említette, amelynek lakossága a KSH adatai szerint 2003-ban 2600 volt, 2010-re 2300-ra csökkent, azaz kevesebb mint hét év alatt több mint tíz százalékkal lett alacsonyabb. Sajnálatos módon a legtöbb kistelepülés ehhez hasonlóan veszít a népességből - jegyezte meg.

Reméljük, Őcsényben sikerül tartani a lakosságszámot, és ebben a Magyar falu programnak is szerepe van, amelyből több mint 200 millió forint támogatást nyert el a település. Ma az őcsényi óvodában három csoportban 68 gyerek jár, és szeptemberben is hasonló létszámmal folytatódik a nevelés - fűzte hozzá.

A kormánybiztos beszélt arról, hogy a kormány elsőszámú feladata, hogy a településeken javítsa azokat a szolgáltatásokat, amelyek a gyermeknevelést segítik. Ezek között van a járdák felújítása azért, hogy a babakocsit ne kelljen az úttesten tolni, játszóterek felújítása vagy újak építése, a falugondnoki szolgálatok indítása, megerősítése, amelyek részt vesznek a gyermekek szállításában is.

Kézenfekvő, hogy az alapvető szociális szolgáltatásokat javítani kell, bölcsődéket, óvodákat kell építeni, a meglévőket felújítani, akár újra nyitni. "Számos esetben fordult elő az, hogy a Gyurcsány-kormány idején bezárt óvodát nyitottak újra" - mondta.

Horváth István, a szekszárdi választókerület fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a vidéki emberekhez a Magyar falu program tudott eljutni a legjobban, nincs olyan kistelepülés, ahol ne lenne látható nyoma a program fejlesztéseinek.

Ismertette: a választókerületben 2022-ben 14 településen 44 projektet finanszírozott a forráskeret, és 550 millió forint értékű beruházás valósult meg. Őcsényben hat program zajlott, az óvoda mellett az iskola és az egyházi létesítmények is kaptak forrásokat. A sárközi faluban tavaly százmillió forint forrást használtak fel - tette hozzá.

Fülöp János, a község független polgármestere megjegyezte, jelenleg több mint 2400-an élnek a községben.

Közölte, az óvoda felújítására az önkormányzat 33 millió, az Őcsényi Óvodásokért Alapítvány hatmillió forintot kapott, amelyet a település hatmillió forinttal egészített ki. Az épületben korszerűsítették a fűtést, szigetelték a padlásteret, felújították a tornaszobát, járdát, parkolót, vízelvezetőt építettek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:37, kedd | Belföld

Szijjártó: idén megdől a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord

Idén minden gazdasági nehézség ellenére megdől a tavaly született beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord Magyarországon, ez részben az autóipar szárnyalásának is köszönhető - közölte a miniszter.

2023. Október 03. 07:36, kedd | Belföld

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.