Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Június 10. 10:13, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Könyvbemutatók az Emlékpontban

Könyvbemutatók az Emlékpontban

Június 14-én, kedden 17 órától két kiadvány bemutatójára kerül sor az Emlékpontban.

„A legnagyobb nyugtalanság tapasztalható..." Eljárások református egyházi személyek ellen a „népi demokrácia" első éveiben a Békés-Bánáti Egyházmegyében címmel jelent meg Vincze Gábor könyve az Emlékpont gondozásában. A református közösségek elleni helyi kommunista föllépésről szóló történeti szakmunka bemutatójára 2016. június 14-én 17 órakor kerül sor az Emlékpontban.

A kötetben közölt esettanulmányok a szerző hódmezővásárhelyi, szegedi, gyulai és budapesti állami levéltárakon kívül a szentesi egyházmegyei és a debreceni egyházkerületi levéltárakban mintegy hat éven keresztül folytatott kutatásainak eredményei. Vincze Gábor könyvének – egyben az Emlékpont Könyvek sorozat első darabjának – lapjain többek között Falábú Dezső, Eperjesi Mihály, Vásárhelyi Lajos életútjának egy-egy epizódja villan föl.

A rendezvényen kerül bemutatásra az Emlékpont Emlékeztető című, immár nyomtatásban is megjelenő periodikájának első két számának bemutatására is, amelynek előszavából idézünk:

"A hódmezővásárhelyi Emlékpont a magyar vidék első olyan kiállítóhelyeként nyílt meg 2006 nyarán, amely a kommunista diktatúra helyi történéseit mutatja be, s amely az 1945 és 1990 közötti magyar – és hódmezővásárhelyi – történelem folyamataira és jelenségeire reflektál oktatási programjaival, ismeretterjesztő rendezvényeivel és tudományos tevékenységével. Ez utóbbi jegyében indult meg az intézmény Emlékeztető című – a világhálón elérhető – elektronikus folyóirata. A periodika most új formátumban jelentkezik: a 2016. évi 1–2. számtól kezdődően nyomtatott változatban is kiadva megújult arculattal, rovatstruktúrával és szerkesztőbizottsággal kerül megjelentetésre.

Az Emlékeztető elsődleges célja az Emlékpontban – és annak szakmai holdudvarában – folyó kutatások eredményeinek, valamint az intézményben rendezett konferenciák és tudományos rendezvények anyagának publikálása. A folyóirat Tanulmányok című rovatában lapkutatásokon nyugvó, történeti forrásokat kritikai módszertannal földolgozó, összegző igényű dolgozatok kapnak helyet, míg a Műhely rovatban elsősorban folyamatban lévő kutatások beszámolóiként értelmezhető és inkább a részletkérdésekre fókuszáló írások, reflexiók kerülnek közlésre.

A Szemle rovatban recenziók és könyvkritikák olvashatóak. A lapban megjelenő írások lektorálását a szerkesztőbizottság tagjai – Dr. Bank Barbara (a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja), Prof. Dr. Gulyás László (egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem), Dr. Kiss Gábor Ferenc (adjunktus, Szegedi Tudományegyetem), Prof. Dr. Szakály Sándor (a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója) és Vincze Gábor (az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze), valamint Dr. Miklós Péter (az Emlékpont intézményvezetője) – végzik."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.