Városlista
2019. november 14, csütörtök - Aliz

Hírek

2016. Június 10. 10:13, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Könyvbemutatók az Emlékpontban

Könyvbemutatók az Emlékpontban

Június 14-én, kedden 17 órától két kiadvány bemutatójára kerül sor az Emlékpontban.

„A legnagyobb nyugtalanság tapasztalható..." Eljárások református egyházi személyek ellen a „népi demokrácia" első éveiben a Békés-Bánáti Egyházmegyében címmel jelent meg Vincze Gábor könyve az Emlékpont gondozásában. A református közösségek elleni helyi kommunista föllépésről szóló történeti szakmunka bemutatójára 2016. június 14-én 17 órakor kerül sor az Emlékpontban.

A kötetben közölt esettanulmányok a szerző hódmezővásárhelyi, szegedi, gyulai és budapesti állami levéltárakon kívül a szentesi egyházmegyei és a debreceni egyházkerületi levéltárakban mintegy hat éven keresztül folytatott kutatásainak eredményei. Vincze Gábor könyvének – egyben az Emlékpont Könyvek sorozat első darabjának – lapjain többek között Falábú Dezső, Eperjesi Mihály, Vásárhelyi Lajos életútjának egy-egy epizódja villan föl.

A rendezvényen kerül bemutatásra az Emlékpont Emlékeztető című, immár nyomtatásban is megjelenő periodikájának első két számának bemutatására is, amelynek előszavából idézünk:

"A hódmezővásárhelyi Emlékpont a magyar vidék első olyan kiállítóhelyeként nyílt meg 2006 nyarán, amely a kommunista diktatúra helyi történéseit mutatja be, s amely az 1945 és 1990 közötti magyar – és hódmezővásárhelyi – történelem folyamataira és jelenségeire reflektál oktatási programjaival, ismeretterjesztő rendezvényeivel és tudományos tevékenységével. Ez utóbbi jegyében indult meg az intézmény Emlékeztető című – a világhálón elérhető – elektronikus folyóirata. A periodika most új formátumban jelentkezik: a 2016. évi 1–2. számtól kezdődően nyomtatott változatban is kiadva megújult arculattal, rovatstruktúrával és szerkesztőbizottsággal kerül megjelentetésre.

Az Emlékeztető elsődleges célja az Emlékpontban – és annak szakmai holdudvarában – folyó kutatások eredményeinek, valamint az intézményben rendezett konferenciák és tudományos rendezvények anyagának publikálása. A folyóirat Tanulmányok című rovatában lapkutatásokon nyugvó, történeti forrásokat kritikai módszertannal földolgozó, összegző igényű dolgozatok kapnak helyet, míg a Műhely rovatban elsősorban folyamatban lévő kutatások beszámolóiként értelmezhető és inkább a részletkérdésekre fókuszáló írások, reflexiók kerülnek közlésre.

A Szemle rovatban recenziók és könyvkritikák olvashatóak. A lapban megjelenő írások lektorálását a szerkesztőbizottság tagjai – Dr. Bank Barbara (a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja), Prof. Dr. Gulyás László (egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem), Dr. Kiss Gábor Ferenc (adjunktus, Szegedi Tudományegyetem), Prof. Dr. Szakály Sándor (a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója) és Vincze Gábor (az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze), valamint Dr. Miklós Péter (az Emlékpont intézményvezetője) – végzik."

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 12:10, szerda | Helyi

Karsai Ildikó grafikusművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

Megnyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban Karsai Ildikó grafikusművész Mentés másként. Vizuális kalandozások Makó építészettörténetében című kiállítása.

2019. November 13. 12:05, szerda | Helyi

Vásárhelyi könyvtárosok az Őszi Tárlaton

Művészek, művek és alkotói módszerek

2019. November 13. 12:03, szerda | Helyi

A vásárhelyi kórház javára gyűjtenek az ótemplomban

Pénteken rendeznek koncertet a koraszülöttekért

2019. November 12. 12:01, kedd | Helyi

Tiltott kastélyok. Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében

A Külső Magyarok Kisebbségkutató és Médiaszolgáltató Kft. és ez Emlékpont nemzetközi multimédiás vándorkiállítása az Emlékpontban.