Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2016. Június 10. 10:13, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Könyvbemutatók az Emlékpontban

Könyvbemutatók az Emlékpontban

Június 14-én, kedden 17 órától két kiadvány bemutatójára kerül sor az Emlékpontban.

„A legnagyobb nyugtalanság tapasztalható..." Eljárások református egyházi személyek ellen a „népi demokrácia" első éveiben a Békés-Bánáti Egyházmegyében címmel jelent meg Vincze Gábor könyve az Emlékpont gondozásában. A református közösségek elleni helyi kommunista föllépésről szóló történeti szakmunka bemutatójára 2016. június 14-én 17 órakor kerül sor az Emlékpontban.

A kötetben közölt esettanulmányok a szerző hódmezővásárhelyi, szegedi, gyulai és budapesti állami levéltárakon kívül a szentesi egyházmegyei és a debreceni egyházkerületi levéltárakban mintegy hat éven keresztül folytatott kutatásainak eredményei. Vincze Gábor könyvének – egyben az Emlékpont Könyvek sorozat első darabjának – lapjain többek között Falábú Dezső, Eperjesi Mihály, Vásárhelyi Lajos életútjának egy-egy epizódja villan föl.

A rendezvényen kerül bemutatásra az Emlékpont Emlékeztető című, immár nyomtatásban is megjelenő periodikájának első két számának bemutatására is, amelynek előszavából idézünk:

"A hódmezővásárhelyi Emlékpont a magyar vidék első olyan kiállítóhelyeként nyílt meg 2006 nyarán, amely a kommunista diktatúra helyi történéseit mutatja be, s amely az 1945 és 1990 közötti magyar – és hódmezővásárhelyi – történelem folyamataira és jelenségeire reflektál oktatási programjaival, ismeretterjesztő rendezvényeivel és tudományos tevékenységével. Ez utóbbi jegyében indult meg az intézmény Emlékeztető című – a világhálón elérhető – elektronikus folyóirata. A periodika most új formátumban jelentkezik: a 2016. évi 1–2. számtól kezdődően nyomtatott változatban is kiadva megújult arculattal, rovatstruktúrával és szerkesztőbizottsággal kerül megjelentetésre.

Az Emlékeztető elsődleges célja az Emlékpontban – és annak szakmai holdudvarában – folyó kutatások eredményeinek, valamint az intézményben rendezett konferenciák és tudományos rendezvények anyagának publikálása. A folyóirat Tanulmányok című rovatában lapkutatásokon nyugvó, történeti forrásokat kritikai módszertannal földolgozó, összegző igényű dolgozatok kapnak helyet, míg a Műhely rovatban elsősorban folyamatban lévő kutatások beszámolóiként értelmezhető és inkább a részletkérdésekre fókuszáló írások, reflexiók kerülnek közlésre.

A Szemle rovatban recenziók és könyvkritikák olvashatóak. A lapban megjelenő írások lektorálását a szerkesztőbizottság tagjai – Dr. Bank Barbara (a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja), Prof. Dr. Gulyás László (egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem), Dr. Kiss Gábor Ferenc (adjunktus, Szegedi Tudományegyetem), Prof. Dr. Szakály Sándor (a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója) és Vincze Gábor (az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze), valamint Dr. Miklós Péter (az Emlékpont intézményvezetője) – végzik."

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 22. 10:09, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 23 határsértő Csongrád megyében. A rendőrök 17 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 6 fő bejutását pedig megakadályozták.

2020. Május 22. 08:18, péntek | Helyi

Kedves Állatbarát!

Sokan nem rendelkeznek az adó 1 százalékról, kérjük segítsenek!

2020. Május 20. 14:34, szerda | Helyi

Élelmiszercsomagot és hűtőszekrényeket ajánlott fel a MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak

A vasúttársaság szeretné támogatni a minden nap hősiesen, emberfeletti munkát végző mentőket, ezért másfél millió forint összegben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel az Országos Mentőszolgálatnak.

2020. Május 20. 14:24, szerda | Helyi

Idő formálta tájelemek

Vásárhelyi művészhallgató diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban