Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Március 05. 09:03, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Konferenciát tartottak a sokszínű Dél-Alföldről

Konferenciát tartottak a sokszínű Dél-Alföldről

Miklós Péter, Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel.

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A rendezvényen a múzeumigazgató mellett Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mondott köszöntőt.

– A tudományos tanácskozáson az európai hírű néprajzkutatóról és művészettörténészről, Bálint Sándorról, valamint az általa kutatott „szögedi nemzetről", vagyis a jelenleg Magyarország, Szerbia és Románia területén fekvő szegedi nagytájról hangzottak el előadások – árulta el Miklós Péter, hozzátéve, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a konferencia anyaga – más tanulmányokkal kibővítve – még az idei évben megjelenik kötetbe rendezve.

A konferencián Bálint Sándor életművéről Barna Gábor, a szegedi egyetem néprajzkutató professzora és Csapody Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos munkatársa beszélt. A Délvidék modern kori nemzetiségi és kulturális viszonyairól pedig Zakar Péter rektorhelyettes, Gulyás László professzor, Marjanucz László tanszékvezető és Bogoly József Ágoston irodalom- és művelődéstörténész tartott előadást.

Az esemény – hívta fel a figyelmet a szervező, Miklós Péter – a sokvallású, soknemzetiségű, sokkultúrájú Délvidék újkori történetének és Bálint Sándor munkásságának egy-egy mozzanatán keresztül mutatta be régiónk, a Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűségét.

Fényképek: SZTE JGYPK/Ocskó Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.