Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 24. 13:09, kedd | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Koncertre készülnek a színkottások

Koncertre készülnek a színkottások

Csütörtökön St. Martinnal lépnek fel az Ótemplomban.

A hódmezővásárhelyi születésű szaxofon- és pánsíp-művész, St. Martin a Nemzeti Színkottás Zenekarral ad közös jótékonysági koncertet november 26-án 18 órai kezdettel a Református Ótemplomban a Kozmutza Flóra Gyermekotthon sérült fiataljainak megsegítésére. Az értelmi sérült fiatalokból álló színkottások jelenleg Mártélyon készülnek a különleges zenei élményt ígérő estre, melyen a sérültek ügyét évek óta támogató Szentmártoni Imrével együtt lépnek fel a 300 éves templom falai között.

A Nemzeti Színkottás Zenekar (NESZ) olyan zenekedvelő értelmileg sérült fiatalokból áll, akik megmutatják, hogy a fogyatékosság erénnyé is kovácsolható, és nincsenek számukra leküzdhetetlen akadályok. A Magyar Speciális Művészeti Műhely ‑ igyekszik felkarolni és meghonosítani olyan új kezdeményezéseket, melyek az értelmi fogyatékosok művészeti tevékenységének minél szélesebb körű megismerését szolgálják ‑ égisze alatt működő társulat célja, hogy a közönség és a társadalom megismerje a sérült embereket és megismerve őket elfogadja másságukat. Ez a másság azonban a köznyelvben uralkodó pejoratív jelentéstartalommal ellentétben olyan tulajdonságok összességét jelöli, mint a páratlan vagy a különleges!

A NESZ tagjai 2002 óta egy holland zenepedagógus, Jeanette Barentsen módszer alapján, úgynevezett színkották segítségével tanulnak zenélni. A hangokat különböző színek (C-sárga, D-kék, E-barna, F-zöld, G-piros, A-fehér, H-fekete) jelölik, melyek váltakozva ismétlődnek a hangszereken. A lényeg nem az, hogy milyen nehéz egy dal, hanem az, hogy mekkora örömöt jelent az ellátottak számára a zenélés élménye.

A Közös hang című kezdeményezés a színkottások és St. Martin között több mint fél évtizedes múltra tekint vissza: a NESZ először a vásárhelyi születésű szaxofon- és pánsípművész dalait játszotta, majd 2009-ben léptek először együtt színpadra. A csütörtök este, a Református Ótemplomban megrendezésre kerülő est páratlan élményt ígér a közönségnek, melyen felcsendülnek St. Martin saját szerzeményei, valamint klasszikus zeneművek és populáris, közkedvelt nóták is. A koncertre belépőjegyek 1000, támogató jegyek 3000 forintos áron válthatóak a Ótemplomi Református Egyházközség Hivatalában. Az est bevételével a vásárhelyi Kozmutza Flóra Gyermekotthon sérült fiataljait támogatják a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.