Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 31. 22:24, szerda | Belföld
Forrás: pannonmedia

Kiskorúak a dohányboltban – ki veszélyeztet?!

Kiskorúak a dohányboltban – ki veszélyeztet?!

Több trafikban is ellenőrzést, illetve próbavásárlást tartott a napokban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség két ellenőre, és jó néhány jegyzőkönyvet is hátrahagytak, borsos büntetéseket kilátásba helyezve. Az egyik érintett dohánybolt üzletvezetője szerkesztőségünket is megkeresve – mondván meglátása szerint etikátlanul jártak el a felügyelők, s ügyét a legfelsőbb szintig viszi ha kell, de ha megérkezik a csekk, biztosan nem fogja befizetni a meggyőződése szerint jogtalan bírságot. Szabó Krisztián családjának trafikjai közül háromban jártak két nap alatt a felügyelők, kettőben szankcionáltak, hol ezért, hol azért…

Jól látszik a biztonsági kamera felvételein, amint a két felügyelő, magukat vásárlónak álcázva percekig szöszmötöl a pultnál. „Az egyiknél nem volt elég pénz, a másiktól kért kölcsön, aki hosszasan kereste a pénztárcáját és még kérdezgettek is közben. Ekkor lépett be egy fiatalember és beállt a sorba. Amikor befejeztem a hölgyek kiszolgálását és a fiú közelebb lépett azonnal elkértem a személyigazolványát. Még meg is kérdeztem, hogy át akart-e verni…Csak 17 éves volt. Közöltem vele, hogy nem szolgálom ki és távoznia kell az üzletből. Hiába” – panaszolta Treligyik Tímea, eladó, aki még másnap is hatása alatt volt a történteknek. A jegyzőkönyv szerint Tímea azért hibázott, mert nem függesztette fel a kiszolgálást azonnal, amint a fiatalkorú az üzletbe lépett. A fiatal eladó azt mondja, ha feltűnik, hogy a belépő vásárló túl fiatal azonnal kiküldi, de a magas vékony fiatalember, aki mellesleg 17 éves volt, első látásra nem volt szembetűnően fiatalkorú. „Ha többen is vannak egyszerre az üzletben, kiszolgálok, figyelnem kell a pénzre, hogy jól adjak vissza, a nyugtára, esetleg számlára, többen sorban is állhatnak, akik közben türelmetlenkednek, teljességgel lehetetlen, hogy egyetlen pillantás alapján kiszúrjam, ha valaki fiatalabb. Nincs senkinek a homlokára írva a kora. A kiszolgálást pedig nem állíthatom le folyamatosan, amint nyílik az ajtó, hogy kérjem a személyi igazolványt. Ez a gyakorlatban teljesen ésszerűtlen és kivitelezhetetlen” – mondta Treligyik Tímea, hangsúlyozva továbbra sem érzi magát hibásnak. Ő igazoltatta a fiatalt, és amint kiderült, nincs keresnivalója az üzletben kiküldte.

Szabó Krisztián családjának öt trafikja van a városban, két nap alatt háromban járt a felügyelő páros és próbálkozott be ugyan azzal a módszerrel. Másodszor már nem jártak sikerrel, az eladó a jóval kisebb üzletben kiszúrta a fiút, igazolványt kért és ki is küldte, amiért a felügyelők elismerő szavakkal dicsérték. Az üzletet attól még nem kímélték. Miután „nagyító alatt” végig vizsgálták a polcokat előkerült négy csomag filter papír, amiről hiányzott a darabár. A végeredmény jegyzőkönyv és eljárás. A harmadik üzletben már szinte várták a felügyelőket, akik meg is jelentek rendre, ahogy az előző két trafikban. Már a bejáratnál sárga tábla fogadta őket, rajta filctollal kiírt felirat: belépés csak személyi igazolvány felmutatásával” – ez kipipálva. Farkas Mónika ismerve a módszert szintén nem dőlt be a csalinak – viszont annak ellenére, hogy nála mindent rendben találtak és szóban csillagos ötösre értékelték a boltot, felháborodott.

„Én is anya vagyok. Biztosan soha nem járulnék hozzá, hogy ilyen eljáráshoz felhasználják a gyerekemet. Egyáltalán tudnak a szülők arról, hogy milyen akcióba vonják be a gyerekeiket? Mert a fiúnak megbízólevele volt – megmutatták” – mondta Farkas Mónika.

Szabó Krisztián üzletvezető hajlandó elmenni a legvégső fórumig, már jogászokkal egyeztet, egyfelől azért mert kolléganőjét nem tartja hibásak a történtek miatt, sőt szerinte betű szerint nem is tartható be a törvény. Ha pedig azt szó szerint kell értelmezni, akkor már a fiatalkorú üzletbe lépése, ott tartózkodás is veszélyes rá nézve, azaz felmerül a kérdés, nem éppen az veszélyezteti-e aki oda beküldi, becseni? – teszi fel a kérdést a kereskedő.

„Rendkívül etikátlannak, gusztustalannak tartom ezt a módszert. Direkt hozták be, surrantották be a fiatalkorút, teremtették az egész szituációt, kiprovokálva a teljességgel elkerülhetetlen szabálytalanságot” – szögezi le Szabó Krisztián. Mellesleg több trafikos, köztük Krisztián is azt fontolgatja, ha jogászaik szerint a jogszabályi háttér alátámasztja aggályaikat feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen a kiskorú veszélyeztetéséért.

Nemzeti Dohánybolt – pult mögött Treligyik Tímea és Szabó Krisztián

Megkerestünk egy ügyvédet, aki szerint több szempontból minimum aggályos a fogyasztóvédelem módszere. Nagy B. Tamás szerint az teljesen egyértelmű, hogy a fiatalkorú bevonása csak és kizárólag szülői beleegyezés, írásos hozzájárulás mellett lehetséges. Továbbá, mivel a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012 évi törvény egyértelműen kimondja, dohányértékesítési helyen nem tartózkodhat fiatalkorú, aki ennek megszegésére a fiatalkorút bármilyen szándékkal ráveszi, az a fiatalkorút szabálysértésre készteti. Még ha ez esetben hivatalos személyről, fogyasztóvédelmi felügyelőről is van szó, az említett esetek több kérdést felvetnek.

Bennünk is több kérdés felmerült:

- Ha a dohányüzlet eladója már azzal veszélyeztet és szabályt sért, hogy már belépéskor azonnal nem küldi ki a fiatalkorút, nem veszélyeztet-e az, aki szándékosan küldi be oda, még ha ily nemes szándékkal is?

- Egy eljátszott, kreált szituáció, melybe csalétekkel vezetik be az eladót mennyire alkalmas egy eljárás, büntetés kiszabás alapjának és bizonyítékának?

- Vajon pontosan tisztában vannak-e szülők azzal, mihez adják a gyermeküket, s felmérték-e milyen hatással lehet egy tizenéves fiatalra, hogy beépített csaléteknek használják fel? (A felvételeken egyértelműen látszik, milyen jól viseli a fiatalember zavarában az egész szituációt)

- Ezek a fiatalok munkát végeznek? Fizetésért? Egy fiatalok számára oly annyira veszélyes helyen…?

Kérdéseinket a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségen is szerettük volna feltenni, de elakadtunk, csak egy írásos közleményt kaptunk, a törvény egy darabjának szó szerinti másolatával.

Íme:

„Miként az a sajtóhíradásokban megjelent, – a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság utasítására – a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei témavizsgálat keretében augusztus végéig ellenőrzik a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérőlszóló 2012. évi CXXXIV. törvényben foglaltak végrehajtását.

A törvény értelmében a dohánytermék értékesítési helyén nem tartózkodhat fiatalkorú. Amennyiben annak gyanúja merül fel, hogy fiatalkorú személy lépett be az üzletbe, a dohánytermék-kiskereskedő köteles a fogyasztót életkora hitelt érdemlő igazolására felhívni, a fiatalkorút az üzlet elhagyására felszólítani. Fiatalkorúak jelenlétében dohánytermék értékesítése nem folytatható, még az arra jogosult fogyasztó részére sem.”

Nézze meg videó összeállításunkat is:

Címkék: dohánybolt, kiskorú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során