Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 28. 13:55, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kínai tábornok: az USA a világ "elsőszámú kibertolvaja"

Kínai tábornok: az USA a világ

A világ elsőszámú "kibertolvajának" nevezte az Egyesült Államokat a kínai hadsereg vezérkari főnökének helyettese egy nemzetközi biztonsági szeminárium alkalmával Pekingben - jelentette a Hszinhua hírügynökség szerdán.

Szun Csien-kuo szerint a katonai, politikai és kereskedelmi hírszerzés területén az Egyesült Államok vezet, és ezért az amerikai kiberkémkedés erőit a többi országnak "formálisan" is meg kellene vádolnia.
A katonai berkekben különösen szokatlan, nevesített nyilatkozat azután hangzott el, hogy az Egyesült Államokban hivatalosan is vádat emeltek öt megnevezett kínai katonatiszt ellen, akik állítólag jelentős anyagi kárt okozva, gazdasági kiberkémkedést folytattak öt amerikai vállalat ellen.
Ezzel kapcsolatban a tábornok úgy fogalmazott, az Egyesült Államok arra a tolvajra hasonlít, aki "tolvajt kiált". Tettével - vélte Szun - súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok irányadó normáit és aláásta a két ország közötti kapcsolatokat.
Szun nevetségesnek tartja, hogy amerikai részről kevésbé tartják lényegesnek a politikai és katonai hírszerzést, mint a gazdasági kémkedést, mondván, hogy az előbbi bevett gyakorlat, míg az utóbbi törvényellenes.
"Egy ország szempontjából vajon nem a politikai és katonai hírszerzés jelent-e nagyobb veszélyt a biztonságára, mint az üzleti titkok sérülése" - tette fel a kérdést a 62 éves tábornok, aki korábban a haditengerészetnél szolgált.
Pekinget különösen felbosszantotta a szóban forgó amerikai vádemelés, annak sajtóvisszhangja, illetve, hogy azzal egy időben a kínai hadsereg Kínában dolgozó, szóban forgó alkalmazottai ellen nemzetközi fényképes körözést adott ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Kína visszautasította a vádakat, kifogásolta az eljárást, s tiltakozásul még az amerikai nagykövetet is a külügyminisztériumba rendelték.
A kínai internet- médiakutató központ, szintén a történtekhez kapcsolódóan, a napokban tett közzé egy terjedelmes, konkrét példákat soroló jelentést, amelyben az Egyesült Államok "világméretű, gátlástalan" adatgyűjtését bírálta magyarázatot követelve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak