Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 31. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiderült mit kíván az IMF Magyarországtól

Kiderült mit kíván az IMF Magyarországtól

Három héten belül megszülethet a megállapodás az IMF-el, miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját – írja a Magyar Nemzet.

A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy hazánk részére 10-15 milliárd eurós hitelkeretet adna a valutaalap két évig. Azért csak két évig, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-es választások után alakuló kormány – ha folytatni kívánná az együttműködést a nemzetközi szervezettel – ismét legitimálja a paktumot.

A valutaalap arra számít, hogy a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU. A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF csupán annyit kér, a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. A valutaalapot kevésbé érdekli Simor András jegybankelnök fizetése vagy az, hogy mire esküsznek fel a Magyar Nemzeti Bank vezetői, csupán annyit kér, a kabinet biztosítsa az MNB függetlenségét.

Mivel a bankadót kivéve az idén kifutnak a különadók, ezért 2013-tól csak a pénzintézeteket sújtó különadót kellene a kormánynak megszüntetnie. Nem sérelmezik az egykulcsos adót, azonban az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kell venni a sarkalatos jogszabályokból, vagyis úgy kell módosítani, hogy elegendő legyen a törvény megváltoztatásához a parlament minősített többségének a döntése a jelenlegi kétharmados szavazataránnyal szemben.

Eközben a Magyar Nemzet kiderítette, hogy Brüsszelben nem lesznek újabb feltételei az IMF-tárgyalások megkezdésének, bár az Európai Bizottság magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint „jogilag lehetetlen találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy a jövőben milyen témákban indíthat majd elméletileg a bizottság jogsértési eljárást”.

A kabinet átadta az Európai Bizottságnak a két folyamatban lévő kiemelt kötelezettségszegési eljárás ügyében készített hivatalos válaszát. A bírák nyugdíjazásának és az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügye mellett választ küldtek a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos bizottsági vizsgálatra is. A kormány szerint már nincs akadálya, hogy Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.