Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2020. Január 16. 11:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kiállítással zárul a múzeum emlékéve

Kiállítással zárul a múzeum emlékéve

Kortárs alkotók reflektálnak Tornyai János művészetére

Hét festőművész összesen 21 alkotásával reflektál Tornyai János művészetére a hódmezővásárhelyi múzeumban a szombat délután 3 órakor, a közgyűjtemény névadója születésének 151. évfordulóján nyíló,Hommage à Tornyai Jánoscímű kiállításon. A még rendezés alatt álló tárlatot szerdán ismerhették meg a médiumok munkatársai.

Az elmúlt esztendőben Tornyai születésének 150. évfordulója kapcsán kiállításokat, könyvbemutatót és konferenciát szervezett a közgyűjtemény, a kísérőrendezvények sorában fontos esemény volt az októberben megrendezett XX. Vásárhelyi Festőszimpózium, amelynek hét résztvevője Tornyai munkásságához és a Vásárhely természeti és épített környezetéhez kapcsolódó témák mentén készített alkotásokat. Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt, kiemelve: a közgyűjtemény névadójának szellemiségét és örökségét úgy vihetjük tovább, ha műveit s az őt inspiráló tartalmakat továbbadjuk és újragondoljuk.

– A szimpózium, s így a kiállítás alkotói között fele-fele arányban vannak a vásárhelyi és vidéki alkotók, valamint a fiatal és már komoly pályát befutott művészek – fogalmazta meg Képiró Ágnes. A múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora hozzátette: a tárlat Kéri László, Papageorgiu Andrea, Rózsa Luca Sára, Sonkoly Tibor, Szabó Klára Petra, Szuharevszki Mihály és Verebes György a szimpózium alatt, vagy az után, az itt született inspiráció hatására készült alkotásaiból mutat be egy válogatást.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa, a Tornyai-plakettes vásárhelyi festőművész, Szabó Klára Petra számára a fő inspirációt Tornyai kisméretű színkompozícióinak frissessége jelentette, amelynek hatására a művész a vásárhelyi pusztán és Mártélyon készítette levelezőlap méretű alkotásokat. Két másik munkája a Dél-Koreában töltött év és Vásárhely szeretetének kettősségét szimbolizálja, s a mozgás hatására változó képi elemek azt fejezik ki, hogy ha Szabó Klára Petra szemeit behunyja, Koreában érzi magát, de ha kinyitja, ismét a szülővárosa veszi körül. Az alkotó számára meghatározó élményt adott a szimpózium, amely során nemcsak új művészekkel találkozhatott, de régi ismerőseivel is közös alkotómunkára és mélyebb beszélgetésekre volt lehetősége.

Január 18-án a Tornyai-emlékévet záró tárlatot Tóth Károly művészettörténész nyitja meg, a délután zenei közreműködői Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész lesznek.

A kiállítás 2020. március 15-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 10:26, kedd | Helyi

Határozott kiállás a kommunista elnyomás ellen

Makón tartott előadást az Emlékpont vezetője

2020. Február 25. 09:53, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Február 25. 09:51, kedd | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonkilenc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2020. Február 24. 14:04, hétfő | Helyi

Kiss Lajos nyomdokain haladva

Kiss Lajos nyomdokain haladva – Válogatás a Tornyai János Múzeum 2019. évi gyarapodásából című kiállítás megnyitója 2020. február 28-án, pénteken 17 órától.